Porovnání modelů najížděcích tras systémové elektrárny v programech MODES a PSCAD

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá porovnáním dvou najížděcích tras při startu ze tmy v simulačních programech MODES a PSCAD. Cílem bylo porovnat průběhy napětí v jednotlivých uzlech a systémovou frek-venci. Zároveň byly simulace porovnány i s reálnou zkouškou. Modely tras v programu MODES byly vytvořeny již dříve a úkolem bylo vytvořit stejné trasy v programu PSCAD při použití para-metrů dostupných z MODESu. Modely tras v prostředí PSCAD zahrnovaly původní, ale i nové modely jednotlivých prvků, které musely být seskládány z funkčních bloků. Výsledky programů se mírně lišily, což bylo způsobeno především odlišnostmi některých prvků, které byly použity. V práci byly uvedeny všechny potřebné informace k tomu, aby byly simulace opakovatelné.
The thesis deals with the comparison of two restoration paths in case of the black start in the MODES and PSCAD simulation programs. The aim was to compare the voltage waveforms in individual nodes and the system frequency. At the same time, simulations were compared with a real test. The route models in the MODES program were created earlier and the task was to create the same routes in the PSCAD program using the parameters available from the MODES program. The route models in the PSCAD environment included both the original and the new models of individual elements, which had to be assembled from function blocks. The results of the programs differed slightly, which was caused mainly by the differences of some elements that were used. In the thesis, all the necessary information was stated to make the simulations repeatable.
Description
Citation
PETERKA, M. Porovnání modelů najížděcích tras systémové elektrárny v programech MODES a PSCAD [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student prezentoval výsledky své práce na téma: Porovnání modelů najížděcích tras systémové elektrárny v programech MODES a PSCAD. Vedoucí práce Ing. Michal Ptáček, Ph.D. přečetl posudky vedoucího a oponenta diplomové práce Jiřího Helbicha. Student odpověděl na otázky oponenta i vedoucího práce. Doc. Orságová se tázala na možnost náběhu ze tmy u přečerpávací elektrárny Dalešice. Student otázku pohotově zodpověděl. Ing. Ptáček se táže na vliv možné odchylky díky možnosti rozlišnosti použitých výpočtů, student odpovídá s pomocí tázajícího. Ing. Ptáček s doplnění doc. Orságové se táže na význam prezentujících veličin. Student odpovídá s částečnou pomocí komise. Doplňující otázku položila doc. Orságová ohledně poklesů napětí, student na položenou otázku reagoval s pomocí tázající.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO