Simulace výrobní linky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je vytvoření vlastní aplikace pro simulaci výrobních linek. V první části práce jsou vysvětleny hlavní důvody, výhody a současné trendy v oblasti virtuálního zprovoznění a je popsáno několik používaných simulačních a inženýrských nástrojů od firmy Siemens. Druhá část se věnuje podrobnému popisu vlastností, možností a aplikačního rozhraní simulačního nástroje PLCSIM Advanced. Třetí část je věnována návrhu a realizaci vlastní simulační aplikace, ve které je možné vytvořit různé dopravníkové linky a ve spolupráci s PLCSIM Advanced otestovat uživatelský PLC program. Tento simulátor byl vytvořen pomocí herního enginu Unity3D a programovacího jazyku C#. V poslední části je pomocí vlastního simulátoru vytvořena jednoduchá simulační úloha, a je otestována pomocí PLC programu a vizualizace, vytvořenými v inženýrském rámci TIA Portal.
The aim of this thesis is to create a custom application to simulate production lines. The first part explains the main reasons, benefits and current trends in the field of virtual commissioning and describes several simulation tools and engineering tools from Siemens. The second part is devoted to a detailed description of features, capabilities and application interface of the PLCSIM Advanced simulation tool. The third part is devoted to design and realization of the custom simulation application, which can be used for create conveyor lines and validate user PLC program in cooperation with PLCSIM Advanced tool. This simulator was created using Unity3D game engine and C# programming language. In the last part of the thesis, a simple simulation task is created in the simulator and is tested using PLC program and visualization created in the TIA Portal engineering framework.
Description
Citation
KUTÍK, J. Simulace výrobní linky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Němec, CSc. (předseda) prof. Ing. Pavel Václavek, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Pavel Jura, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Bradáč, Ph.D. (člen) Ing. Petr Málek, CSc. (člen) Ing. Jan Pásek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student obhájil diplomovou práci s výhradami. Reagoval na dotazy komise i na připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO