Vysokofrekvenční jednotka pro přenosnou monitorovací stanici

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce popisuje metody pro monitorování spektra používané Českým telekomunikačním úřadem, návrh vysokofrekvenční jednotky pro přenosnou monitorovací stanici a možnosti jejího využití. Vysokofrekvenční jednotka se skládá z několika samostatných zařízení ve formě bloků pospojovaných do výsledného celku. Dílčí zařízení jako anténa, rotátor, ovládací jednotka rotátoru, koaxiální přepínače, zesilovač a atenuátor jsou na základě definovaných parametrů zvolena jako komerčně dostupná a v práci je popsán jejich výběr. Dílčími zařízeními vlastního návrhu jsou filtry, zdroj napájecího napětí a ovládací jednotka vysokofrekvenční jednotky, návrh je v práci popsán. Vysokofrekvenční jednotka je ovládána prostřednictvím PC a grafického uživatelského rozhraní v monitorovacím softwaru.
The thesis describes methods for spectrum monitoring, which are used by the Czech telecommunication office. The thesis describes a design of an RF unit for a portable monitoring station and its potential use. The RF unit consists of several devices, which are connected. Devices like an antenna, a rotator, a rotator control unit, coaxial switches, an amplifier and attenuator were chosen as commercially available devices. It is also described, why were these devices chosen. Other devices such as filters, a control unit for the RF unit and a power supply were designed. The RF unit is controlled by a computer. A software for spectrum monitoring contains a graphical user interface for the RF unit control.
Description
Citation
ROKOS, L. Vysokofrekvenční jednotka pro přenosnou monitorovací stanici [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (člen) doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Mikulášek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Sobota, Dr. (člen) prof. Ing. Stanislav Zvánovec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO