Vliv prachových částic na kluzný kontakt

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce s názvem "Vliv prachových částic na kluzný kontakt" se věnuje teorii a praxi kluzného kontaktu u točivých elektrických strojů. Popsán je princip různých strojů s kluzným kontaktem a jsou definována prostředí, v nichž mohou stroje pracovat. Analyzovány jsou jednotlivé komponenty kluzného kontaktu a příčiny jejich degradace. Důraz je kladen na vliv cizích částic, který lze v praxi posuzovat mj. i metodou prachových částic. Dále byly tyto teoretické znalosti využity při praktickém posuzování technického stavu různých strojů, i s využitím zmiňované metody. Rovněž byla experimentálně inovována jedna sada kartáčů pro trakční motor lokomotivy T47.0, u které byl poté měřením a dlouhodobými zkouškami vyhodnocen přínos této inovace.
Master's thesis "effect of dust particles on sliding electrical contact" summarizes the sliding contact theory and praxe in rotating electrical machines. The principle of brush machines is described and the working environments are defined. The individual components of the sliding contact and reasons of their degradation are described in detail. Emphasis is placed on the influence of foreign particles, which can be assessed in practice by the method of dust particles. Furthermore, these theoretical knowledge was used in the practical assessment of the technical condition of various machines, as well as the called method. One set of brushes for the traction motor of the locomotive T47.0 was also experimentally innovated.
Description
Citation
PÍŠALA, J. Vliv prachových částic na kluzný kontakt [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student seznámil komisy s obsahem své diplomové práce s názvem "Vliv prachových částic na kluzný kontakt". Diplomant nejprve zmínil teoretickou stránku jeho diplomové práce a následně se přesunul k praktické části. Následně student představil vyhodnocení metody prachových částic. Měření diplomant nejprve provedl na vysavačových motorech a následně měření provedl i na motoru lokomotivy. Student odpověděl na všechny tři otázky. V rámci diskuze byl student dotázán na problematiku rozlišení částic z kartáče a částic z okolního prostředí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO