Informační a komunikační technologie v energetice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce je zaměřená na informační a komunikační technologie používané v energetice. Problémové oblasti v energetice, jakými jsou regulace, měření, řízení minimalizace ztrát, nákladů a maximalizace zisků. Tyto aspekty vedou k zavádění expertních systémů, které musí zpracovat toto velké množství údajů potřebných pro zvýšení efektivity a hospodárnosti jednotlivých procesů. Systémy používané v praxi mají danou hierarchickou strukturu, kde každá aplikace vyžaduje specifický přístup výběru použitých komponent tak, aby vyhovovaly dané aplikaci. Jde především o vhodný výběr zařízení v jednotlivých vrstvách systému: měření a regulace, sběru dat z procesu a v informační vrstvě. Vhodným výběrem vycházejícího z předchozích již zavedených aplikací je možno dosáhnout maximální efektivity celého systému. V práci jsou uvedeny systémy používané v praxi a možnosti zefektivnění výroby, přenosu, rozvodu a distribuce s využitím ICT technologie v rozptýlené výrobě. Jde především o zdokonalení procesů spojených s výrobou elektrické energie, diagnostiky izolačních stavů na vedení a využití expertních systémů pro distribuci.
The thesis is focused on the information and communication technologies used in the energetic. Problematic areas in energetic which are regulation, metering, control of waste minimalizations, expense and maximalization of earnings. These aspects lead to implementing expert systems, which have to process this bulk of information necessary for increasing efficiency and economization of single processes. Systems used in practice have their own hierarchical structure, where every application requires specific access of selection of used components that suit to the application. First of all it is about acceptable device selection in single level of the system: metering and regulation, data acquisition out of the process and informative layer. Suitable choice flowing from previous, already settled up application is possible to reach maximum efficiency of the whole system. In the thesis there are introduced systems used in practice and possibilities of increase the effectiveness of generation, transmission and distribution with ICT usage in distributed power generation. We are mainly talking about upgrade processes joined with power generation of energy, diagnostics, isolation states on the power line and usage of expert systems for distribution.
Description
Citation
STAVINOHA, J. Informační a komunikační technologie v energetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Hradílek, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Kopečný (člen) Ing. Jiří Potěšil (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Student prezentoval svoji diplomovou práci a v diskuzi odpověděl na všechny položené otázky a tím úspěšně obhájil svou diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO