Zvýšení úrovně spolehlivosti dodávky elektrické energie z hydrocentrály Jasenie do Železiarní Podbrezová

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá prevádzkou hydrocentrály Jasenie, ktorá dodáva elektrickú energiu do Železiarní Podbrezová a.s. Popisuje súčasnú prevádzku ako aj zariadenia a vybavenie v jednotlivých rozvodniach. Druhá kapitola stručne popisuje históriu a činnosť spoločnosti. V ďalšej kapitole je uvedený prehľad zdrojov vlastnej výroby elektrickej energie. Štvrtá kapitola sa detailne venuje súčasnému stavu prevádzky hydrocentrály, sú v nej popísané zariadenia a vybavenie jednotlivých rozvodní. Ďalej sú v nej uvedené, ktoré opatrenia treba vykonať pre zvýšenie spoľahlivosti dodávky elektrickej energie. Následne sa práca venuje výmene izolátorov na vedení 22 kV. V ďalšej kapitole je návrh chránenia tohto vedenia pomocou multifunkčnej smerovej ochrany a návrh prenosu dát z HC Jasenie do budovy energetiky v Starom závode. V ďalšom kroku je v práci uvedený návrh záložného transformátoru pre vyvedenie výkonu s kontrolou prípojníc na tepelné a dynamické účinky skratového prúdu. Posledná kapitola je venovaná prepäťovým ochranám v HC Jasenie, ako aj vo objekte Vstupnej rozvodne. Výsledky a prínos práce je zhrnutý v závere. V prílohách sú uvedené schémy jednotlivých rozvodní a celková prehľadová schéma, ktoré majú slúžiť k pochopeniu problematiky.
This thesis deals with operation of the Jasenie hydroelectric power plant, which supplies electricity to Železiarne Podbrezová Inc. This thesis describes actual operation, devices and equipment in all substations. The second chapter briefly describes company’s history and activities of the company. The next chapter mentions an overview of the sources of own electricity production. The fourth chapter in detail deals with actual situation of the hydroelectric power plant operation, describes devices and equipment in all substations. It also outlines what measures should be taken to increase the reliability of electricity supply. Next part deals with replacing insulators on the 22 kV line. Sixth chapter is focused on protection this line by multifunctional protection relay and data transfer from HC Jasenie to the building of power engineering. In the next step is designed a backup transformer with bus control for thermal and dynamic effects of the short-circuit current. The last chapter is focused on surge protection in HC Jasenie as well as in the area of Stary závod substation. The results and benefits of this work are summarized in the conclusion. The attachment contains schemes of substations and overall overview scheme, which are used for better understanding of this problem.
Description
Citation
BUDOVEC, M. Zvýšení úrovně spolehlivosti dodávky elektrické energie z hydrocentrály Jasenie do Železiarní Podbrezová [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student seznámil zkušební komisi s výsledky své diplomové práce na téma: Zvýšení úrovně spolehlivosti dodávky elektrické energie z hydrocentrály Jasenie do Železiarní Podbrezová. Vedoucí práce doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. přečetla posudky vedoucího a oponenta diplomové práce Ing. Josefa Čerňana. Student odpověděl na otázky oponenta práce. Další otázky na ochrany pokládali ing. Vybíralík a ing. Ptáček. Student plynule odpověděl na otázky. Doc. Orságová měla připomínku na značení v rovnici použité v prezentaci. Ing Morávek se otázal na datové sběrnice, student odpověděl s pomocí tazatele.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO