Využití analýzy časových řad při hodnocení výkonnosti podniku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Práce se zaměřuje na posouzení hospodářského zdraví podniku Agro Zvole, a. s. operujícího v sektoru zemědělství a vyrábějícího produkty rostlinné a živočišné výroby. K objektivnímu hodnocení hospodářské výkonnosti jsou zde použity ukazatele finanční analýzy s kterými dále pracuje statistika, zastoupena metodou analýzy časových řad. Oba předešlé početní postupy (metodiky) vychází z účetních výkazů firmy za jednotlivá účetní období. Pokud budu konkrétní, tak z účetních výkazů (výkaz zisku a ztrát a rozvaha) jsou vypočteny jednotlivé ukazatele finanční analýzy za jednotlivá účetní období a ty jsou následně vyrovnány pomocí časových řad a předpovědění budoucího trendu (vývoje). K jednotlivým výsledkům jsou přiloženy komentáře. Pro vytvoření správných komentářů, vyplývajících z početních operací, je dobré jednotlivé výsledky porovnat s hospodařením ostatních podnikatelských subjektů v rámci jednoho hospodářského odvětví a jemu příslušného území. Právě proto jsou do výzkumu zařazeny i další zemědělské podniky v rámci bývalého okresu Žďár nad Sázavou a jsou to tyto: Agria Ujčov, a.s., Bobrovská, a.s. a Společnost Bohuňov, a.s. Po porovnání hospodaření Agro Zvole, a. s. s hospodařením ostatních firem a vytvoření závěrů je využito těchto výsledků předchozího bádání pro objevení trhlin v hospodaření Agro Zvole, a. s. Je důležité objevit chyby, ale ještě důležitější je nalezení cesty k jejich odstranění. Tomu se věnuje další část práce, kde dochází k vymodelování vlastních návrhů pro odstranění nebo alespoň pro zmírnění problematických stavů ve výkonnosti podniku. V samotném závěru diplomové práce jsou shrnuty výsledky jednotlivých částí práce a také jsou nastíněny její přínosy pro sledovaný subjekt.
The thesis focuses on assessing economic health of Agro Zvole, a.s. company, operating in the agricultural sector, producing plant and animal production. For objective evaluation of economic performance financial analysis indicators are used, to also work with statistics, represented by timeline analysis technique. Both previous numerical procedures (methodology) are based on company financial statements for each fiscal period. To be specific, individual indicators of financial analysis from the financial statements (profit and loss account and balance sheet) are calculated for each fiscal period and these are then aligned using time lines and future trends prediction (development). The individual results are accompanied by commentaries. To create the right comments, resulting from arithmetic operations, it is useful to compare individual results with management of other corporate entities within a single sector of the economy and their respective area. That is why other agricultural companies from former Žďár nad Sázavou district are included in the research as they follow: Agria Ujčov, a.s., Bobrovská, a.s. and Bohuňov Company, a.s. Previous research conclusions based on results of comparing the management of Agro Zvole, a.s. with managements of other companies are used to discover gaps of Agro Zvole, a.s. management. Next section of the thesis is devoted to model my own proposals to eliminate or at least alleviate problematic conditions in the company's performance. It is important to find mistakes, but more importantly find a way to eliminate them. In conclusion, the thesis summarizes the results of each part of the work and its benefits are outlined for the referenced entity.
Description
Citation
SEDMERA, T. Využití analýzy časových řad při hodnocení výkonnosti podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku
Comittee
prof. Ing. Emil Svoboda, CSc. (předseda) doc. PhDr. Iveta Šimberová, Ph.D. (místopředseda) PhDr. Emilie Franková, Ph.D. (člen) Ing. Marie Jakubcová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Doubravský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-10
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO