Inhalátory a nebulizátory pro použití v medicíně: principy, spolehlivost a provozní parametry

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Problematika inhalačnej liečby je veľmi komplexnou problematikou a hoci je v posledných desaťročiach aktívne diskutovanou témou, jej rozvoj vo viacerých smeroch je viac než žiadaný. Prvá časť tejto práce predstavuje teoretický úvod do princípov takejto terapie a z nich vyplývajúcich požiadaviek na inhalačné zariadenia. Stručne popisuje dostupné technológie inhalátorov a nebulizérov používaných v medicíne, parametre, ktoré určujú ich účinnosť a faktory, ktoré ju pri používaní ovplyvňujú. Druhá časť je venovaná experimentálnemu stanoveniu parametrov aerosólu, ktorý vybrané zariadenia generujú. Popisuje tak viaceré úskalia spojené s metodikou takýchto meraní, vzorkovaním a následným vyhodnocovaním, a získané parametre porovnáva s dostupnou literatúrou.
An issue of inhalation therapy is a complex topic, actively discussed in last decades, and its progress in various scientific fields is more than required. First part of this thesis brings a theoretical introduction into principles of aerosol therapy and into the requirements resulting from them. Commonly available technologies of inhalers and nebulisers for medical usage, parameters that determinate their effectivity are briefly described. Usage mistakes influencing the effectivity of inhalation are discussed, as well. Second part deals with experimental measurements of aerosol that selected inhalers generate. It also describes difficulties connected with the methods of these measurements, with sampling and following analyses. Gained results are compared with an available literature.
Description
Citation
MIŠÍK, O. Inhalátory a nebulizátory pro použití v medicíně: principy, spolehlivost a provozní parametry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Kavička, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) prof. Ing. Jan Jedelský, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen) Bc. Ing. Jan Fišer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta: - Podle čeho se určuje množství inhalačních dávek z inhalátoru v průběhu měření? - Jaký je vliv chemického složení na velikostní spektrum aerosolu? - Odpar nosných látek v aerosolu má podstatný vliv na výsledky měření. Čím je ovlivněn odpar těchto látek? Jaký vliv na odpar má rychlost proudění a vlhkost prostředí? Jak se liší prostředí v průběhu měření a při reálném užívaní inhalátorů? Prof. Jícha se dotázal zda je možné použít stejný měřicí postup i pro větší dávky aerosolu? Doc. Jedelský se zeptal zda byl v průběhu měření pozorován pokles kvality aerosolu v závislosti na počtu použití (stáří) inhalátoru. Doktor Fišer se dotázal jak se zjišťuje množství frakce odloučené v různých stupních impaktoru? Doc. Katolický se dotázal kolikrát byla jednotlivá měření opakována?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO