Ekonomicko-technická analýza fotovoltaického fasádního systému

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Diplomová práce komplexně analyzuje fotovoltaické elektrárny na fasádách budov, a to jak z ekonomického, tak i z technického hlediska. Věnuje se také širšímu pohledu na problematiku fotovoltaických elektráren z hlediska jejich umístění, příslušenství a legislativy. Pro energetické vyhodnocení fotovoltaických aplikací na fasádě je v práci popsán detailní způsob výpočtu energetických zisků včetně vyhodnocení pěti zdrojů vstupních dat slunečního záření. Dále práce popisuje způsob stanovení návratnosti fotovoltaické fasády, která úzce souvisí s její schopností pokrýt energetickou náročnost budovy a jejího provozu. Tyto výpočty jsou v závěru práce prezentovány na čtyřech vybraných budovách. Součástí diplomové práce je také zpracovaný graf, díky němuž lze stanovit optimální velikost fotovoltaické fasády. Její velikost je určena v závislosti na orientaci vybrané fasády vůči světovým stranám a na podlahové ploše objektu, ze které lze odhadnout budoucí spotřebu elektrické energie.
This thesis comprehensively analyses photovoltaic power plants on facades both from economic and technical point of view. It also devotes to a broader view upon a photovoltaic power plants regarding their placement, its accessories and legislative. The thesis describes a calculation of energetic gains in details including evaluation of five solar radiation sources in order to assess energetic effectivity of the photovoltaic equipment. Furthermore, the thesis describes a means of determination of photovoltaic revenues which is closely related to its ability to sustain the energetic demand of the building. These calculations are presented in the conclusion of thesis where they are applied to four selected buildings. The thesis also contains a processed graph due to which it is possible to specify optimal size of photovoltaic facade. The size is depending on selected facade cardinal point orientation and also on floor area of the building, which serves to estimate future electricity consumption.
Description
Citation
BÓNOVÁ, K. Ekonomicko-technická analýza fotovoltaického fasádního systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Realitní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Leonard Hobst, CSc. (předseda) doc. Ing.arch. PhDr. Karel Schmeidler, CSc. (místopředseda) Ing. Josef Čech, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslava Hlavinková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Doležal (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Diplomantka seznámila státní zkušební komisi s obsahem své závěrečné práce na téma Ekonomicko-technická analýza fotovoltaického fasádního systému formou powerpointové prezentace. Závěrečnou práci obhajovala přesně a srozumitelně. Z jejího přednesu bylo patrné, že k řešeným úkolům přistupovala zodpovědně. Cíle práce byly splněny. Na otázky komise odpověděla pohotově a s přehledem. Rovněž na doplňkové otázky od oponenta závěrečné práce odpověděla správně a jasně. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že diplomantka svou závěrečnou práci obhájila.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO