Centrum volnočasových aktivit Brno-Brněnská přehrada

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Nově navrhovaný objekt Centra volnočasových aktivit má vytvořit důstojné místo pro volnočasové aktivity, především vodní sporty a zatraktivnit tak Brněnskou přehradu. Veslařský sport má na Brněnské přehradě již dlouholetou tradici a i dnes se zde nachází dva veslařské kluby a o tento sport je velký zájem. Nové centrum nabídne daleko širší možnosti, větší kapacitu a modernější technologie, než které nabízí současný klub a zároveň umožní ubytování pro reprezentující studenty. Základní ideou hmotového řešení je začlenit objekt do prostředí tak, aby nenarušoval charakter okolní krajiny a nevyčníval ze stávající zástavby, která se v menším množství v okolí nachází. Centrum volnočasových aktivit se skládá ze dvou objektů, veslařského klubu a ubytování pro studenty, které jsou od sebe vzhledem k hmotovému řešení zcela odlišné. Objekt veslařského klubu se skládá ze čtyř hmot jejichž tvarové řešení je inspirováno veslařským sportem a to tvarem vesla. Při návrhu byla snaha vytvořit architektonický tvar, který bude mít blízko ke sportu, svými křivkami bude připomínat pohyb, ladnost a rychlost, což jsou vlastnosti veslařského sportu. Do objektu veslařského klubu je navržena restaurace, administrativní část, sportovní část klubu a loděnice. Ubytování pro studenty je řešeno formou kolejí, nabízí možnost ubytování studentům, kteří reprezentují svou fakultu ve veslařském sportu.
The new proposed building Leisure time centre Brno is to create a dignified place for leisure activities, especially for water sports and more attractive place around the Brno dam. Rowing sport has a long tradition near Brno and also today there are two rowing clubs and this sport is in great demand. The new center will offer more options, greater capacity and more advanced technology. The basic idea of architectural design is to incorporate the object into the environment so as not to interfere with the character of the surrounding landscape and doesn‘t protrude from the surrounding buildings. Leisure time centre consists of two buildings, rowing club and accommodation for students. Both objects are separated by different shapes . The building of Rowing Club consists of four masses whose shape is inspired s of rowing sport, especially shape of oars. There was effort to create an architectural form that will be close to the sport, its curves will be resemble the motion, grace and speed…..they are characteristics of rowing sport. In the building is located restaurant, administrative part, sports part and boathouse. Accommodation for students is in the form of rails, offers accommodation for students who represent their faculty in the rowing sport.
Description
Citation
HAMROVÁ, M. Centrum volnočasových aktivit Brno-Brněnská přehrada [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO