Fotovoltaika v městských aglomeracích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce si klade za cíl seznámit čtenáře s problematikou fotovoltaických systémů a s jejich využití v různých aplikacích. V úvodní kapitole pojednává o tom, jaký potenciál spočívá v energii, která dopadá na Zem směrem od Slunce. Snaží se zanalyzovat základní problémy při využívání této energie. Další část se věnuje principu funkce jednoduchého polovodiče a vysvětluje princip funkce fotovoltaického článku. Následující část se zabývá konstrukcí a základními typy fotovoltaických článků a ukazuje možné směry jejich vývoje. V další části jsou analyzovány různé druhy fotovoltaických systémů a jejich použití v praxi. Poté je v této práci čtenář obeznámen s významem fotovoltaiky jako obnovitelným zdrojem a také S jeho podporou nejen na úrovni Evropské unie, ale také na národní úrovni České republiky. Poslední část se zabývá návrhem čtyř zařízení, které využivají fotovoltaický systém jako zdroj napájení,a které najdou využití v prostředí rozvinuté městské aglomerace.
This Bachelor thesis' main goal is to introduce a potential reader with the photovoltaic system questions and its utilization in many applications. In the leading chapter the thesis deals with the potential of the energy which is radiated from the Sun towards the Earth. It tries to analyze the common problems of using this energy. The next part deals with simple semiconductor operating principles and explain the principles of photovoltaic cell functions. The upcoming part deals with the construction and basic types of photovoltaic cells and show the possible ways in their development. In the next part there are analyzed many types of photovoltaic systems and their application in praxis. In the next part the reader is introduced with the meaning of photovoltaic as a renewable source and with its support in the European Union and Czech Republic. The last part deals with design of four devices which uses photovoltaic system as a power source and which can be used in the city agglomeration environment.
Description
Citation
DOBIÁŠ, P. Fotovoltaika v městských aglomeracích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Žaneta Eleschová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen) Ing. Jiří Holoubek (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Vystupování studenta při obhajobě velmi dobré, prezentace přehledná a výstižná. Student komisi objasnil cíle práce, stejně jako postup řešení, rozebral závěry a použitelnost fotovoltaiky v praxi. Dotazy položené vedoucím a oponentem práce student pohotově odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO