Zinek v potravinových doplňcích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem této bakalářské práce je stanovení zinku ve vybraných druzích potravinových doplňků voltametrickou metodou. V první části práce jsou popsány obecné vlastnosti zinku, jeho výskyt, toxicita a vliv na organismus člověka. Dále jsou shrnuty možnosti stanovení zinku, včetně podrobného popisu voltametrické metody. V experimentální části je uveden postup optimalizace podmínek voltametrického stanovení zinku a aplikace optimizované metody na reálné vzorky.
The aim of this bachelor thesis was to determine zinc in the dietary supplements by the voltammetric method. The general properties of zinc, its occurrence, toxicity and influence on human health are described in the first part. Next the methods, including a detailed description of the voltammetric analysis, are summarized. The experimental part is focused on the process of optimization of the conditions for zinc voltammetric analysis and the application of the optimised method on real samples.
Description
Citation
SAUCHANKA, K. Zinek v potravinových doplňcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce.2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci.3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Co přesně nefungovalo ve zmíněném praktiku, na jehož základě jste práci vypracovávala? Myslíte si, že je v populaci spíše nedostatek nebo nadbytek zinku? Jaké jsou příznaky nedostatku zinku?doc. Obruča: Které další techniky by bylo možné použít pro stanovení obsahu zinku?doc. Diviš: Jaké bylo složení testovaných doplňků, za jakým účelem jste přidávala chlorid draselný? Uvádíte, že vzorky byly rozpuštěny ve vodě, jak jste připravovala vzorky ve vodě nerozpustné? Nenapadlo vás porovnat vámi naměřené výsledky i s daty získanými jinou technikou?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO