Studium kvality olejnatých semen v chlebových výrobcích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou olejů lisovaných ze semen olejnin nejčastěji používaných při pečení chlebových výrobků. Analyzovány byly oleje z různě tepelně upravených vzorků semen i vzorků komerčně dostupných olejů.V teoretické části jsou popsány jednotlivé technologické kroky a postupy výroby chleba, charakterizována semena olejnin používaných při pečení chlebových výrobků a oleje z těchto semen. Dále je zde popsána experimentální technika a jednotlivé typy kvantitativní analýzy: číslo zmýdelnění, číslo kyselosti, esterové číslo, jodové číslo a peroxidové číslo. V experimentální části byly zanalyzovány celkem 3 vzorky komerčně dostupných olejů (lněný, sezamový, slunečnicový) a 3 vzorky olejů lisovaných z čerstvých semen (lněná, sezamová, slunečnicová). Semena byla dále pečena v chlebu, lisován a analyzován olej. Výsledky jednotlivých fází úpravy vzorku byly porovnány a případná změna zdůvodněna.
This bachelors thesis focuses on analysis of crude oils pressed from oil seeds commonly used in bread products. Analysis of oils is made on different heat treated samples of seeds and commercial available oils. In the theoretical part is described the bread-making technological steps and processes, characterized oil seeds used in bread-making and oils from these seeds. In addition there is a description of experimental techniques and used types of quantitative analysis: saponification number, acidic number, ester number, iodine number and peroxide number. In the experimental part was analysed in total three samples of commercial available oils (flaxseed, sesame, sunflower) and three samples of oils pressed from fresh oil seeds (flaxseed, sesame, sunflower). Seeds were also baked in the bread, pressed and analysed. Results of each sample preparation phase was compared and possible change justified.
Description
Citation
FUČÍK, J. Studium kvality olejnatých semen v chlebových výrobcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-17
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce.2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci.3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Mohlo dojít při lisování semínek a při úpravě vzorku před vlastní analýzou k oxidaci tuků? Jaké množství semen k analýze jste odebíral, jak jste postupoval?doc. Diviš: Byla stanovená jodová čísla srovnána i s tabelovou hodnotou? Můžete uvést rozdíly v objemech při titračních stanoveních jodových čísel?doc. Vítová: Připravoval jste si všechny potřebné roztoky sám?dr. Mikulíková: Myslíte si, že velmi podobné výsledky jodových čísel stanovených u různých olejů mohly být způsobeny například jejich falšováním?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Student prokázal výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO