Koncentrace vybraných kovů v tradičních a bylinných čajích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývala stanovením koncentrací vybraných kovů v sypaných zelených, černých a bylinných čajů zakoupených v České republice a mimo ni. Všechny vzorky byly analyzovány pomocí metody ICP-OES. Většina kovů nebyla ve výluzích detekována. Výsledné koncentrace kovů, které v čajových výluzích byly detekovány, splňují legislativní limity a netvoří tak zdravotní riziko pro člověka. Statistickým zpracováním naměřených výsledků se na základě rozdílných koncentrací vybraných prvků podařilo od sebe odlišit výluhy z černých a ze zelených čajů.
This thesis deals with determination of selected metals concentrations in loose green, black and herbal teas purchased in the Czech Republic and beyond. All samples were analyzed by ICP-OES. Most metals were not detected in the extracts. The final metal concentrations that have been detected in the tea extracts meet the legislative limits and do not bring a health risk to humans. The statistical processing of the measured results, based on different concentrations of selected elements, managed to distinguish the extracts from black and green teas.
Description
Citation
BRLÍKOVÁ, E. Koncentrace vybraných kovů v tradičních a bylinných čajích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-17
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce.2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci.3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Narazila jste ve své rešerši i na přítomnost mykotoxinů v čaji? doc. Obruča: Zaznamenala jste zprávy, nebo studie, o obsahu kadmia a olova v čaji?dr. Mikulíková: Podmínky, které jste využívala při mikrovlnném rozkladu, byly optimalizovány?doc. Kovalčík: Můžete uvést konkrétní čísla pro limity detekce a limity kvantifikace u vašich stanovení?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO