Vývoj nových typů energetických nápojů na bázi kávy s aktivními složkami

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem a přípravou nových energetických nápojů s přídavkem aktivních rostlinných složek ve volné a enkapsulované formě. Teoretická část je zaměřena na charakterizaci energetických nápojů, hlavních složek a jejich vlastností i účinků na lidský organismus. Experimentální část se zabývá přípravou rostlinných extraktů, jejich charakterizací a následnou enkapsulací do liposomových částic. U všech částic byla stanovena velikost, koloidní stabilita, dlouhodobá stabilita, antioxidační aktivita a enkapsulační účinnost. Dále byly vytvořeny energetické nápoje, jejichž základem byly různé druhy kávy, které byly obohaceny o volný nebo enkapsulovaný extrakt z guarany, kustovnice, matchy nebo kakaa. U připravených energetických nápojů byl sledován obsah kofeinu, cukrů, polyfenolů a také antioxidační aktivita. Na závěr byly vybrané energetické nápoje podrobeny senzorické analýze, kde byl hodnocen vzhled, barva, vůně i chuť.
This bachelor thesis deals with development and preparation of new energy drinks with active plant component in free and encapsulated form. The theoretical part is focused on characterization of the energy drinks, their components and properties. The experimental part deals with the preparation of plant extracts, their characterization and subsequent encapsulation into liposome particles. All particles were determined for size, colloidal stability, long-term stability, antioxidant activity and encapsulation efficiency. Energy drinks based on various types of coffee were prepared and enriched with free or encapsulated guarana, goji, matcha or cocoa extract. In prepared energy drinks the content of caffeine, sugar, phenolics and antioxidant aktivity was monitored. Finally, selected energy drinks were subjected to sensory analysis, where appearance, color, smell and taste were evaluated.
Description
Citation
DUDROVÁ, M. Vývoj nových typů energetických nápojů na bázi kávy s aktivními složkami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce.2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci.3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskusedoc. Diviš: Můžete blíže specifikovat využitou kolonu pro stanovení sacharidů? Využívala jste zelenou kávu, byla práce s ní náročná?doc. Brázda: Kde jste testované vzorky pořizovala, a srovnávala jste i produkty od různých výrobců?doc. Kovalčík: Uvádíte, že guarana obsahuje 40 mg kofeinu na gram. Jaké množství guarany by bylo nutné použít pro přípravu nápoje, jehož obsah kofeinu by byl srovnatelný s kávou? Která další významné aktivní látky guarana obsahuje?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO