Hodnocení kvality nezpracovaných ocelí na vznik koroze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce je založena na hodnocení kvality nezpracovaných ocelí na vznik koroze. Vizuální kontrola kvality oceli mikroskopem není dostačující, jelikož tento způsob hodnocení odolnosti postrádá kvantifikované hodnoty. Současné přístroje jsou již schopny poskytnout konkrétní hodnoty týkající se koroze, a proto byl přístroj SmartCET použit k elektrochemickým charakterizacím dodaných ocelových materiálů. Teoretická část zahrnuje obecný popis a základní dělení oceli a koroze. Dále obsahuje shrnutí termodynamických a kinetických korozních aspektů a metod hodnocení odolnosti kovů. Experimentální část se zabývá měřením a vyhodnocením elektrochemických charakteristik (celkové korozní rychlosti, pitting faktoru a B hodnoty) v čase v porovnání s vizuální kontrolou.
This bachelor thesis is based on quality evaluation of unprocessed steels for corrosion. Visual control of the steel quality by a microscope is not sufficient, as this method of resistance assessment lacks quantified values. Current instruments are already able to provide specific corrosion values and therefore the SmartCET has been used to electrochemically characterize the supplied steel materials. The theoretical part includes general description and basic division of steel and corrosion. It also contains a summary of thermodynamic and kinetic corrosion aspects and methods of metal resistance evaluation. The experimental part deals with the measurements and evaluation of electrochemical characteristics (general corrosion rate, pitting factor and B value) over time compared to visual control.
Description
Citation
HOLUBÁŘOVÁ, M. Hodnocení kvality nezpracovaných ocelí na vznik koroze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student prezentoval řešenou práci, její teoretická východiska a vlastní výsledky, zodpověděl dotazy položené oponentem a následně byly poleženy dotazy členů komise. Vala – čím se lišily jednotlivé šarže ocelí?Veselý na jakém principu měří použitý přístroj?Student prokázal velmi dobrou orientaci v dané problematice a schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO