Studium účinku elektrického výboje na atmosféru simulující podmínky na Marsu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem bakalářské práce bylo prostudovat účinky elektrického výboje na atmosféru simulují-cí podmínky na Marsu. Tato bakalářská práce je zaměřena na simulaci atmosféry Marsu za atmosférického tlaku a běžné laboratorní teploty. Atmosféra Marsu se v minulosti více po-dobala Zemi. Mars je převážně složen z oxidu uhličitého, který tvoří více jak 90 % atmosfé-ry Marsu. Ke studiu simulace atmosféry Marsu bylo využito doutnavého výboje generova-ného v reaktoru za atmosférického tlaku při průtoku CO2 (100 sccm) a výbojovém proudu 20, 30 a 40 mA. Část měření se zaměřila na studium vlivu přídavku vodíku při různých prů-tocích. Byl také sledován časový průběh měření s různými změnami podmínek během měře-ní. Produkty vznikající v reaktoru byly analyzovány pomocí hmotnostního spektrometru s protonovou ionizací a s analyzátorem doby letu. Bylo detekováno množství alifatických uhlovodíků a jejich derivátů, zejména alkoholů, ale i cyklických sloučenin. Jako hlavní pro-dukty objevující se ve všech experimentech s výraznou koncentrací byly identifikovány mo-lekuly jako eten, etan, etanol, aceton, pentan, benzen a další.
The aim of this thesis was to study the effects of electric discharge on the atmosphere simu-lating conditions on Mars. This bachelor thesis is focused on simulation of Mars atmosphere at atmospheric pressure and normal laboratory temperature. Mars's atmosphere was more like Earth in the past. Mars is mostly composed of carbon dioxide, which accounts for more than 90% of Mars' atmosphere. To study the Mars atmosphere simulation, glow discharge generated in the reactor at atmospheric pressure was used at a CO2 flow (100 sccm) and dis-charge current of 20, 30 and 40 mA. A part of the measurements was focused on the influ-ence of hydrogen addition at different flow rates. The measurement time course with differ-ent measurement changes was also recorded. Reaction products were analysed using a pro-ton ion mass spectrometer and a flight time analyser. A high amount of aliphatic hydrocar-bons and their derivates, especially alcohols, was detected as well as several cyclic struc-tures. The main products identified in all experiments with a substantial concentration were molecules of ethen, ethane, ethanol, acetone, pentane, benzene and others.
Description
Citation
FOJTÍKOVÁ, N. Studium účinku elektrického výboje na atmosféru simulující podmínky na Marsu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student prezentoval řešenou práci, její teoretická východiska a vlastní výsledky, zodpověděl dotazy položené oponentem a následně byly poleženy dotazy členů komise. Vala – jaká je atmosféra na Titanu?Veselý proč jsou v tabulce různá pořadová čísla?Student prokázal výbornou orientaci v dané problematice a schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO