Porovnání přesnosti výroby otvorů při laserovém dělení materiálů na různých typech CNC dělících center

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce porovnává přesnost laserových výpalků o rozměrech 90x90 mm s kruhovými a čtyřúhelníkovými otvory, které jsou děleny na dvou CNC dělících centrech s různým typem pohonu os. Na obou strojích jsou vzorky vyřezány pomocí oxidačního i tavného řezání. Měření proběhlo pomocí posuvného měřítka a pro detailnější a přesnější analýzu na 3D souřadnicovém měřícím stroji s dotykovým systémem. Výsledky měření ukázaly, že vhodnější metoda řezání pro dělení plechu ČSN 11321 DC01 je tavná. Výchylky jmenovitých rozměrů jsou při tavném řezání na obou strojích srovnatelné, a proto by při sériové výrobě těchto výpalků závisela volba stroje na rychlosti výroby, provozních a pořizovacích nákladech.
The thesis compares the precision of 90x90 mm laser cutouts with circular and quadrangular holes which are divided into two CNC cutting centers with different axle drive types. On both machines, the samples are cut through both oxidative and fusion cutting. Measurement was carried out using a sliding scale and for a more detailed and accurate analysis on a 3D coordinate measuring machine with a touch system. The results of the measurements showed that the more suitable cutting method for sheet metal cutting CSN 11321 DC01 is melting. Deviations of the nominal dimensions are comparable when cutting on both machines, so the choice of the machine for production speeds, operating and acquisition costs depends on the serial production of these burners.
Description
Citation
PETRUŠKA, D. Porovnání přesnosti výroby otvorů při laserovém dělení materiálů na různých typech CNC dělících center [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (předseda) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) Ing. Josef Pajer (člen) Ing. Mojmír Vaněk, Ph.D. (člen) Ing. Marian Sigmund, Ph.D., IWE (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Student představil komisi svou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl otázky oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: Je rozložení výpalků na plechu dáno počítačovým programem? Jaké parametry řezání hodnotí norma ISO 9013? Jaké jsou provozní náklady pro řezání? Položené otázky student přijatelně zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO