Kogenerační jednotky pro rodinné domy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavním cílem této bakalářská práce je základní návrh kogenerační jednotky pro rodinný dům. Práce je rozdělena na 3 části. V první části je přehled vhodných kogeneračních jednotek. U každé technologie je krátký popis a uvedení výhod a nevýhod. Na základě těchto informací byly zvoleny nejvhodnější technologie pro realizaci v rodinných domech či rekreačních objektech, a to mikrokogenerační jednotky se spalovacím motorem, strilingovým motorem nebo palivovými články. Druhá část je zaměřena na popis základních právních rámců, které musí být splněny při instalaci mikrokogeneračních jednotek. V poslední části byl vybrán rodinný dům s tepelnou ztrátou 12,4 kW. Množství tepla, které musíme dodat na vytápění a ohřev TUV, bylo stanoveno na 41,7 MWh. Roční spotřeba elektřiny je 3,15 MWh, která byla odečtena z faktury za rok 2017/18. Na základě vstupních parametrů jsou provedeny tři návrhy kogeneračních systému. Pro jednotlivé návrhy jsou vypočítány veškeré náklady a výnosy spojené s instalací i provozem. V závěru práce jsou porovnány jednotlivé varianty se původním stavem dodávky energií do rodinného domu.
The scope of this bachelor’s thesis is basic design cogeneration unit in family house. The work is divided into three parts. The first part includes a summary of suitable cogeneration units. For each technology is mentioned short description with advantages and disadvantages. Based on this information was made a conclusion, that the most suitable microcogeneration units are with combustion engine, Stirling engine and fuel cells. This section focuses on legal requirements, which are connected with the application in family houses. The last section deals with the application in a specific family house. Heat loss of family house is 12,4 kW, amount of heat we have to provide for heating and warm water is 41,7 MWh and during the year was used 3,15 MWh of electricity. We have decided to design three different variations, all traffic-related cost and revenues are calculated for each design. In conclusion, they are compared with original state of energy supply to the family house.
Description
Citation
PEKÁREK, M. Kogenerační jednotky pro rodinné domy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (člen) Ing. Hana Lisá, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Frantík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Práce byla odprezentována. Oponentovy dotazy byly zodpovězeny. Dále byly položeny následující otázky. 1. Jaké jsou možné pracovní plyny u Stirlingov motoru. 2. Proč palivové články nejsou vhodné pro kogeneraci, jaká je jejich slabina.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO