Vlastnosti paliv: Stanovení vlhkosti tuhých paliv

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením vlhkosti tuhých paliv. První část se věnuje rozdělení a klasifikaci tuhých paliv, hrubému rozboru tuhých biopaliv a rešerši metod pro stanovení obsahu vody v tuhých biopalivech. Popis vlivu obsahu vody na palivo je zahrnut v hrubém rozboru. Druhá část práce se zaměřuje na experimentální určení obsahu vody ve vybraných palivech zahrnujících třináct tuhých biopaliv a jedno tuhé alternativní palivo. K určení obsahu vody byly použity čtyři různé metody založené na sušení vzorků paliva a jedna metoda založena na destilaci paliva s xylenem. Pro všechny metody je zde popsán jejich postup a shrnuty výsledky měření.
This bachelor's thesis deals with the determination of moisture content in solid fuels. First part contains classification of solid fuels, proximate analysis of solid biofuels and a research of methods for determination of moisture content in solid biofuels. Description of impacts of the moisture content on fuel is included in the proximate analysis. Second part of the thesis is experimental. Thirteen solid biofuels and one solid recovered fuel were measured to obtain their moisture content. The methods used to determine the moisture content include four different drying methods and a xylene distillation method. For each method there are details of the procedure and a summary of the results.
Description
Citation
TRETERA, M. Vlastnosti paliv: Stanovení vlhkosti tuhých paliv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (člen) Ing. Michal Špiláček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Najser, Ph.D. (člen) Ing. Přemysl Kohout, MBA (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student odprezentoval komisi svou závěrečnou práci a následně zodpověděl otázky oponenta. Dále odpovídal na následující otázky komise: Jak je to s cenou paliva z pohledu na jeho vlhkost? Jak byste eliminoval vliv nehomogenity paliva při stanovení jeho vlhkosti? Jak vlhkost paliva ovlivňuje dynamiku spalování?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO