Rekonstrukce 3D scény pomocí pasivního stereopáru kamer

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V bakalářské práci je vytvořen přehled současných metod pro 3D rekonstrukci scény pomocí pasivního stereopáru kamer. V práci jsou popsány a porovnány dva hlavní přístupy - triangulace významných bodů a výpočet disparitní mapy. Dále jsou vysvětleny jednotlivé metody v rámci těchto přístupů a ty jsou srovnány z hlediska jejich klíčových vlastností. Na základě srovnání jsou obecně vyvozeny závěry o volbě vhodných přístupů a metod pro konkrétní aplikace. Závěrem je vytvořen jednoduchý příklad, který ilustruje použití těchto metod v praxi.
This bachelor thesis presents an overview of current methods for the 3D reconstruction of the scene using a passive stereo camera. Two main approaches are described and compared in this thesis – the feature points triangulation and the disparity map. The following methods are described below and compared with their qualities. On the basis of this comparison, conclusions are drawn about the choice of suitable approaches and methods for specific applications. Finally, a simple example is created which illustrates the use of these methods in practice.
Description
Citation
FRONC, L. Rekonstrukce 3D scény pomocí pasivního stereopáru kamer [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Brandejs, CSc. (člen) Ing. Michal Kubík, Ph.D. (člen) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen) Ing. Aneta Zatočilová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-17
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: Dotaz: Kapitola o disparitních mapách je velmi stručná. Existuje celá řada generátorů disparitních map založených na CNN. Popište princip těchto metod a jejich výhody/nevýhody. – zodpovězeno Doc.Vrbka – Co plyne z rešerše? Jakou metodu byste tedy použil? – zodpovězeno Šperka Ph.D. - Co to je autokorelační funkce? Jak byste ji spočítal? - částečně zodpovězeno Doc.Vrbka - Je výsledek práce v pořádku? Proč jste nevyzkoušel tuto metodu na jiném předmětu? Jste s tímto výsledkem spokojený? – zodpovězeno Doc.Brandejs – Jaké jsou požadavky na rozlišení kamer ? - zodpovězeno Zatočilová Ph.D. – Jaký je rozdíl mezi přesností a rozlišením scanu? – zodpovězeno Doc.Klapka - Co to je pojem BIN ? – zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO