"Power-to-Gas" technologie pro ukládání elektrické energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Změna klimatu je stále palčivějším globálním problémem, který vyžaduje inovativní technická řešení. Pokud by se v souvislosti se snižováním plynných emisí uhlíku významně zvýšil podíl obnovitelných zdrojů, vyvstala by potřeba akumulace, což by mohlo znamenat po-sun k vodíkovým technologiím. Tato bakalářská práce se zabývá technologiemi souvisejícími s přeměnou elektřiny na výhřevný plyn tzv. Power to gas. A v souvislosti s touto technologií je taktéž uveden souhrn metod výroby, skladování a přepravy a zmíněné aspekty vodíkové infrastruktury jsou zhodnoceny z technického a ekonomického hlediska. Ze způsobů výroby vodíku je v současnosti nejvyužívanější výroba z fosilních paliv, ovšem výroba pomocí elektrolýzy nebo biologických metod se jeví jako nadějné varianty v blízké budoucnosti. S vodíkem rovněž souvisí problematika palivových článků, jejichž využití na poli kogeneračních jednotek malých výkonů se těší v posledních letech dynamickému rozvoji. V praktické části je navrhnuta vodíková akumulační jednotka pro modelový RD, která je určená pro sezónní akumulaci energie z OZE. Je provedeno zhodnocení několika navrhovaných variant. Nejvýhodnější je porovnána s tradičním úložištěm využívajícím lithiové baterie, kdy výhodou baterií se ukazuje být jejich flexibilita, ovšem pro dlouhodobou akumulaci je výhodnější vodíková akumulace.
Climate change is becoming a severe global issue which demands innovative technical solutions. If, in the context of reduction of gaseous carbon emissions, the share of renewable energy resources continued to rise, the need for energy storage would emerge. That could mean a shift towards hydrogen focused technologies. This bachelor’s thesis focuses on Power to gas processes and summarizes means of hydrogen production, storage and transportation. All the mentioned aspects are reviewed from technological and economical point of view. Conventional methods of hydrogen production from fossil fuels are the most common, but usage of electrolysis or biological methods may prove as competitive options in near future. Furthermore, the usage of fuel cells in the field of small-scale cogeneration units is recently going through a phase of dynamic development. The practical part of this thesis focuses on designing a seasonal Power to gas unit for a semi-detached house which is powered exclusively by renewable resources. From numerous variants the best one was chosen and compared to a conventional energy storage using lithium batteries. It is shown that even thou the electrochemical cells are more flexible variant they couldn’t match Power to gas technology in the term of seasonal energy storage.
Description
Citation
GÁLÍČEK, R. "Power-to-Gas" technologie pro ukládání elektrické energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetika, procesy a životní prostředí
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (místopředseda) Ing. Michal Špiláček, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Pavlů, Ph.D. (člen) Ing. Přemysl Kohout, MBA (člen)
Date of acceptance
2019-06-17
Defence
student odpověděl na otázky oponenta a na další doplňující otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO