Zážehový pětiválcový hvězdicový letecký motor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této práce je návrh konfigurace hvězdicového pětiválcového motoru se zaměřením na klikové ústrojí. Rozebírána je problematika kinematiky klikového mechanismu s vedlejší ojnicí, problematika silového působení a vyvažování setrvačných sil. Dále je popisován postup MKP analýzy a v závěrečné kapitole je stanovena bezpečnost vybraného komponentu.
This thesis deals with configuration of radial five-cylinder engine with attention to crank mechanism. Covered topics are motion of crank mechanism with articulated connecting rod, force analysis and balancing of inertial forces. The second part discusses FEM analysis and calculation of safety factor of selected component.
Description
Citation
DONUTIL, J. Zážehový pětiválcový hvězdicový letecký motor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zdeněk Novosad (člen) Ing. Marek Bačovský (člen) Ing. Marek Slovák (člen) Ing. Jiří Kubíček (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student seznámil zkušební komisi s náplní a výsledky své závěrečné práce. V návaznosti na to zodpověděl otázky oponenta. Dále odpovídal na následující otázky členů komise: Síly od nevývahy jste měl uvedeny v newtnech, co by bylo vhodné doplnit? Co je to statický moment? Použil jste materiál 15 142, jaké je vhodné obrábění a tepelné zpracování? Jak by u Vámi navrhovaného motoru byly poháněny vačky? Jaké jsou výhody a nevýhody hvězdicových leteckých motorů? Jakým podílem působí Vámi navrhované nevývažky na namáhání klikové hřídele?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO