Návrh nástroje pro vystřižení tvarového přístřihu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce předkládá konstrukční návrh postupového střižného nástroje pro výrobu tvarových přístřihů z plechu Usibor 1500 (22MnB5) o tloušťce 1,5 mm. Nástroj je navržen pomocí softwaru CATIA V5 ve spolupráci s firmou Žďas, a.s. Na základě literární rešerše procesu stříhání byly navrženy střižníky, určena střižná vůle a pořadí operací v nástroji. Navrhovaný střižný nástroj se skládá z vyráběných i normalizovaných součástí. Dílce z nástroje vypadávají pomocí skluzu na dopravníkový pás. Nástroj je navržen pro provoz na výstředníkovém lisu AIDA 1000 s nominální silou 10 000 kN. Střižníky, které nejsou normalizované jsou vyrobeny z nástrojové oceli a tepelně zpracovány dle výkresové dokumentace.
The thesis presents a design of a progressive cutting tool for the production of shaped blanks from sheet metal Usibor 1500 (22MnB5) with a thickness of 1.5 mm. The tool is designed by using CATIA V5 software in cooperation with Žďas, a.s. company. Based on the literature review of the cutting process, cutters were designed, shear clearance and order of operations in the tool were determined. The proposed cutting tool consists of both manufactured and standardized parts. Tool parts fall out of the chute onto the conveyor belt. The tool is designed to operate on an AIDA 1000 excentric press with a nominal force of 10,000 kN. Cutters that are not standardized are made of tool steel and heat treated according to drawing documentation.
Description
Citation
STRAKA, J. Návrh nástroje pro vystřižení tvarového přístřihu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Leimberger, CSc. (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen) Ing. Ivo Dohnal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Student prezentoval komisi svou závěrečnou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl dotazy oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: 1. Jakým způsobem je finální výrobek spojován s dalšími díly karoserie? 2. Z jakého důvodu navrhujete jako polotovar pro střižníky odlitky? 3. Jakým způsobem jste řešil zavádění svitku do stroje; jakého podavače jste použil? 4. Jakým způsobem a s jakou přesností byste změřil vybrané rozměry na výkresech? Položené otázky student přijatelně zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO