System On-/Offline merania teploty na báze LabView

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této práce bylo vytvořit program na bázi LabVIEW pro měření teploty pomocí osobního počítače. Program umožňuje čtení a úpravu digitálního signálu z měřicího řetězce, který je tvořen senzorem typu PT100, měřicím zesilovačem a analogově digitálním převodníkem s USB výstupem. Teoretická část práce se věnuje především odporovým snímačům teploty, signálové analýze a zmiňuje metody pro zpracování signálu. Praktická část je pojata jako příručka k vytvořenému programu. Tato část představuje dílčí prvky programu a popisuje jejich princip, praktické využití a v neposlední řadě i návod k obsluze. Dle zadání byl vypracován také protokol o ověření měřicího zařízení, které proběhlo v laboratoři Českého metrologického institutu v Brně.
The objective of this thesis was to create a LabVIEW-based program for temperature measurement using a personal computer. The program allows reading and post processing of digital signal from a measuring device. This device consists of a sensor type PT100, a measuring transducer and an analog-to-digital converter with USB output. The theoretical part of the thesis deals with resistance temperature sensors, signal analysis and methods for signal processing. The practical part is conceived as a guide to the created program. This part introduces vital sub-elements of the program and describes their principle, practical use and also the operating instructions. As required by thesis assignment, practical part includes verification of the measuring device, which was performed in laboratory of Czech Metrology Institute in Brno.
Description
Citation
STEJSKAL, D. System On-/Offline merania teploty na báze LabView [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloš Hammer, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šrámek (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Šrámek (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student zajájil obhajobu seznámením s danou problematikou, následně přednesl základní body a cíle práce, graficky ukázal postup zpracování a vysvětlil, jak přistupoval systematicky ke zpracování dílčích částí DP. Pokračoval výkladem přístupů k laboratorními ověřování a popisem jednotlivých kroků daného měření. Výsledky měření pak byly shrnuty v samostané části prezentace, celou prezentaci doprovázel kvalitní a srozumitelný výklad. Student poskytnul i doplňující informace z laboratorního ověření, kde byla nalezena neznámá chyba. Oponent nezadal dopňující otázky a neměl ani připomínky. J.Š. Řídící systém zatížen nezmánou chybou. Do jaké kategorie by jste chybu zařadil? St. odpověděl v dostatečném rozsahu. J.Š. Nejistota měření. Které hlavní vlivy jste použil? St. odpověděl v požadovaném rozsahu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO