Sledování účinnosti čisticích emulzí pro desky plošných spojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této bakalářské práci jsou stručně popsány metody čištění a také různé typy čistících médií běžně používané v elektrotechnice. V experimentální části je pak využita metoda cyklické voltametrie pro změření voltampérových charakteristik různě kontaminovaných čistících emulzí VIGON A 200. Jsou porovnávány nové a znečištěné čistící emulze. Je také sledován vliv měřících senzorů. V závěru práce jsou tyto poznatky shrnuty a jsou navrhnuty možné další postupy k analýze v této oblasti.
In this bachelor thesis various methods of cleaning and various types of cleaning agents commonly used in electrical engineering are described. In the experimental part cyclic voltammetry is used to measure the current–voltage characteristic of cleaning agent VIGON A 200. The new and the used cleaning agents are compared. Influence of measuring sensors is monitored. At the end of the bachelor thesis obtained data are evaluated and further processing steps for analysis are proposed.
Description
Citation
JELÍNEK, T. Sledování účinnosti čisticích emulzí pro desky plošných spojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Lubomír Hudec, DrSc. (předseda) RNDr. Ladislav Mareček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radovan Novotný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Student seznámil komisi s řešením své bakalářské práce a zodpověděl následující otázky: Otázky oponenta: 1) Jakým způsobem jste navrhoval složení servisní mycí kapaliny, jejíž účinnost jste z časových důvodů nezvládnul stanovit? (viz. závěr) 2) Z jakého důvodu jste zvolil pro analýzu čistícího roztoku právě metodu cyklické voltametrie? Je možné zvolit i jiný způsob? Otázky komise: Jak je statisticky možné vyhodnotit rozbor dvou výsledků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO