Tlustovrstvé senzory pro elektrochemickou detekci látek v roztocích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá teoreticky principy a vlastnostmi elektrochemických senzorů, tlustovrstvé technologie a elektrod používaných v elektrochemii. Jsou zde diskutovány metody detekce látek v roztocích. Hlavní důraz je kladen na diferenciální pulsní voltametrii a na vliv změny jejích parametrů na výsledky měření. Experimentálně se práce zabývá modifikaci tlustovrstvé pracovní elektrody senzorů uhlíkovými nanotrubicemi a následnou aktivací těchto elektrod kyselinou dusičnou za účelem zvýšení limitu detekce a proudové odezvy na vybrané ionty těžkých kovů. Na závěr jsou dosažené výsledky porovnány se speciální komerční pastou a diskutovány s údaji uvedenými v literatuře.
This work deals with the theory, principles and characteristics of electrochemical sensors, thick-film technology and electrodes used in electrochemistry. Methods for the detection of substances matters in solutions are discussed here. Main emphasis is given to differential pulse voltammetry and the influence of the method setup parameters to the measurement results. Experimentally, the work deals with the modification of thick-film working electrode with carbon nanotubes and subsequent activation of the electrode by nitric acid to increase the detection limit and the current response to selected heavy metals ions. Finally, the obtained results are compared with special commercial paste and discussed with the data state in literature.
Description
Citation
MARTYNEK, D. Tlustovrstvé senzory pro elektrochemickou detekci látek v roztocích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Lubomír Hudec, DrSc. (předseda) RNDr. Ladislav Mareček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radovan Novotný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Student seznámil komisi s řešením své bakalářské práce a zodpověděl následující otázky: Otázky oponenta: - Jaký je rozdíl mezi voltametrickými, polarografickými a potenciometrickými metodami? - Vysvětlete pojem "vehikl" ze stránky č. 33.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO