Obrobení náboje kola formulového vozu na CNC obráběcím centru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem a výrobou pravého zadního náboje kola formulového vozu na CNC obráběcím centru s využitím moderních technologií CAD/CAM. V teoretické části je uveden popis a charakteristika technologie frézování společně s obrobitelností hliníkových slitin. Praktická část se zabývá konstrukcí náboje kola v CAD programu Pro/Engineer, návrhem obráběcích strategií za pomoci CAM programu PowerMILL a samotnou realizací výroby na CNC obráběcím stroji. Práce je ukončena technicko-ekonomickým vyhodnocením vyrobeného dílu.
The master thesis deals with design and manufacturing of rear right formula hub on CNC machining centre by using modern CAD/CAM technologies. The theoretical part is focused on description and characterization of milling technology and machinability of aluminium alloys. The practical part is focused on the designing formula hub in CAD software Pro/Engineer, proposing machining strategies by using CAM software PowerMILL and manufacturing on CNC machine. There is technical economic evaluation of the machined part at the end of the thesis.
Description
Citation
JELÍNEK, P. Obrobení náboje kola formulového vozu na CNC obráběcím centru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) prof. Ing. Alexander Janáč, CSc. (místopředseda) Doc. Ing. Milan Chalupa, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc. (člen) Ing. Jan Zouhar, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Frost (člen)
Date of acceptance
2011-06-20
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: Jaká strategie obrábění byla použita pro obrábění tělesa těhlice a z jakého důvodu? Jaké další strategie by bylo možné použít. Jaké nástroje byly použity pro obrábění tělesa těhlice z EN AW 7022? Mohl by autor rovněž řezné podmínky použité během obrábění. Lze součástku obrobit pouze pomocí 2,5D technologie. Rozdíl mezi 2,5D a 3D technologií. Co by bylo polotovarem u reálného obrobku. Je projekt Studentská formule i na dalších vysokých školách. Co se děje po sestavení formule. Zátěžné síly, výpočet. Jaká je tepelná stálost použitého materiálu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO