Návrh CNC modelářské frézky pro opracování hliníkových slitin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce je návrh modelářské CNC frézky pro opracování hliníkových slitin včetně nezbytných výpočtů a výkresové dokumentace. V první části je definována CNC modelářská frézka a je provedena rešerše v oblasti malých CNC frézek, které se vyskytují na trhu. V druhé části je samotný návrh včetně výpočtové dokumentace.
The goal of the thesis is to design a modeling CNC milling machine for machining of aluminum alloys including necessary calculations and drawing documentation. In the first part there is defined a CNC milling machine and there is a search in the area of small CNC milling machines that are present on the market. In the second part is the design including the computational documentation.
Description
Citation
ČECHMAN, D. Návrh CNC modelářské frézky pro opracování hliníkových slitin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Juraj Uríček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) Ing. Roman Dvořák (člen) Ing. Ladislav Kárník, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-21
Defence
Na začátku prezentace je komise seznámena s částmi navrhovaného CNC stroje určeného pro modelářské účely, následně jsou dílčí části detailněji popsány na základě 3D modelu, zejména uložení pohybových šroubů a motorů a uložení lineárního vedení. Dále je prezentace doplněna o technickou specifikaci stroje a o cenovou kalkulaci. V závěru práce diplomant shrnuje nedostatky konstrukce a případně další rozvoj konstrukce. Na doplňující otázku oponenta týkající se montáže lineárních vedení navrhuje diplomant montážní postup, jež zajistí co nejpřesnější umístění kolejnice. Na otázku týkající se montáže a seřizování kuličkového šroubů popisuje student postup montáže jednotlivých částí podsestavy pohybového šroubu. K otázce seřizování kuličkového šroubu se vyjadřuje jako těžko seřiditelnému z pohledu aktuálně provedené konstrukce. Na otázku odměřování os navrhuje použití lineárních pravítek. Doplňující otázka ze strany komise je směřována na svarek základny obráběcího stroje. Komise má výhrady k výkresu svarku. Na otázku, jaký je rozdíl mezi kusovníkem a rozpiskou, odpovídá chybně, že se liší s pohledu obsahové části. Komisí je následně rozdíl vysvětlen. Další výhrada komise se týká zákonitostem promítání a umístění jednotlivých pohledů na výkresu a další výhrady k technickému kreslení. Důvod výběru vřetena o výkonu 2.2kW je studentem okomentován. Následně je student vyzván k porovnání krokových motorů vůči ostatním typům servomotorů. Otázka je zodpovězena ze strany komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO