Návrh propojení a programových modulů pro řízení robotické buňky pro zakládání dílů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem propojení programových modulů, pro řízení robotické buňky pro zakládání dílů. Vypracována rešerše se zabývá komunikačními protokoly používanými v průmyslu. Dále je proveden rozbor jednotlivých častí buňky dle možnosti komunikace. Jsou navrhnuty struktury řízení buňky. Po zhodnocení jednotlivých struktur je vybrána struktura s využitím SCADA systému. Projekt pro propojení jednotlivých zařízení je vytvořen v systému Wonderware System Platform. Dále je popsán postup propojení jednotlivých částí buňky mezi sebou. Je navrhnuta vizualizace pro ovládaní robotické buňky a znázornění jejího stavu. Vizualizace je vytvořena v programu Wonderware InTouch. Na závěr je práce zhodnocena.
This diploma thesis describes design of interconnections and program modules for robotic cell control for parts creation. Research of this work is focused on industrial comunication protocols. The next part analyzes separate parts of the cell and their ways of connection. Futhermore, control structures of the cell are proposed and after comparison of them SCADA system structure was chosen. Project of connecting separate devices is done in Wonderware Systém Platform. The next step describes procedure of interconection of parts of the cell with each other. Then was designed visualization to operate robotic cell and to illustrate its state. Whole visualization was created using Wonderware InTouch program. In conclusion thesis is reviewed.
Description
Citation
FURSOV, I. Návrh propojení a programových modulů pro řízení robotické buňky pro zakládání dílů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Juraj Uríček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) Ing. Roman Dvořák (člen) Ing. Ladislav Kárník, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Na začátku prezentace diplomant představil layout robotické buňky, ve které řešil komunikaci mezi jednotlivými zařízeními, zejména řídicí systém robotu, řídicí PLC Siemens a tříosé CNC obráběcí centrum MCV 754. Dále představuje princip komunikace OPC (UA) a výhody jejího použití. Následně diplomant představuje výrobce softwaru typu SCADA a taktéž představuje topologii navržené sítě. Následně diplomant popisuje vytvoření topologie v programu Wonderware a spuštění jednotlivých OPC serverů a propojení se SCADA softwarem. Prezentace dále obsahuje část týkající se výběru dat ke sledování a tvorby vizualizace. Otázku oponenta, zda se dá navržené řešení dále rozšiřovat, zodpovídá diplomant kladně. Překládá návrh, jakým způsobem vložit další zařízení do aktuální komunikační struktury. Na otázku softwaru InTouch vs. WinCC reaguje diplomant v návaznosti na svou práci a popisuje, který program byl použit v dílčích částech návrhu topologie.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO