Konstrukce transportního vozíku s robotem nebo nosičem palet

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce bylo navrhnout konstrukci dopravního zařízení pod průmyslový robot, nosič palet či jiné zařízení. Tímto dopravním zařízením lze pohybovat v jedné ose na pevně uloženém vedení. Zařízení je navrhnuto pro využití v lineárním výrobním systému za účelem manipulace s obrobky a nástroji. Je schopné obsluhovat dvě řady strojů, pokud je umístěno uprostřed. Hlavní funkcí tohoto zařízení je rozšíření pracovního prostoru neseného zařízení. Konstrukci tohoto typu je v kombinaci s průmyslovým robotem možné využít i na jiné technologické úkony, jako jsou například svařování či lehké obrábění. Mezi hlavní části toho zařízení patří staticky uložené lože, které je možné skládat za sebe a vytvářet tak volitelně dlouhé dopravní dráhy, a polohovací deska, která se pohybuje po dráze vytvořené těmito loži. K polohovací desce je připevněn průmyslový robot, nosič palet nebo jiné zařízení. Součásti práce je kromě samotného návrhu i důkladná rešerše dané problematiky, další možnosti řešení ve formě konceptů, ověření konstrukce pomocí výpočtů a simulací a implementace řešení do konkrétní výrobní buňky.
The aim of this work was to design the construction of transport equipment under industrial robot, pallet holder or other equipment. This manipulation device can be moved in one axis on a rigid guide. The device is designed for use in a linear manufacturing system for handling workpieces and tools. It is capable of operating two rows of machines when it is placed in the middle. The main function of this device is to extend the workspace to the carried devices. This type of construction can be used in combination with an industrial robot for other technological tasks such as welding or light machining. The main parts of this device include statically mounted beds that can be stacked behind each other to form optionally long conveyor paths and a positioning plate that moves along the path formed by these beds. An industrial robot, pallet holder or other device is attached to this positioning plate. In addition to the design itself, the thesis also includes a thorough research of the issue, further possibilities of solution in the form of concepts, verification of the structure by means of calculations and simulations and implementation of the solution into a specific production cell.
Description
Citation
TATÍČEK, V. Konstrukce transportního vozíku s robotem nebo nosičem palet [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Juraj Uríček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) Ing. Roman Dvořák (člen) Ing. Ladislav Kárník, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
V rámci prezentace zaznělo: - předveden obsah prezentace - Pojednání o zadání - Návrh konceptů - jejich podrobný popis - Ukázka rozpracované varianty a jejich detaily pomocí 3D modelu - Informace o výpočtech - Ukázka simulace v ADAMS - Ukázka simulace v Ansys - Závěr a shrnutí DP Odpovídáno na neoficiální dotazy oponenta: - jaký je smysl konstrukce, když na trhu jsou podobná zařízení Odpovídáno na doplňkové otázky komise: - O co je lepší oproti konkurenci? - Spodní rám je svařenec - jak je zajištěno, že se konstrukce nezkroutí? - Reakce - pomůže přípravek? - Jakou metodou dát do přímosti tolik kolejnic? - Dotazy k zatížení vozíků kolejnic - Reakce na nejvíce namáhaná místa - chybí kontrola šroubů - Polohování - když se dělá pojezd s robotem - jak zajistit přesnost celé soustavy - Str. 18 - vývoj ve výrobním procesu - konvenční - automat - 1. dotaz mechanizace vs. automatizace, 2. dotaz - NC stroje a roboty - kdy začíná éra? - str. 92 - parametrické navrhování - v jakém programu - parametria a asociativita - odst. v kap. 7.7 - nesrozumitelnost, dotaz na vysvětlení - Výkres Koncový plech lože - nesrovnalost s měřítkem a plech svařence - dotaz na přesné tolerance - Analýza rizik - jak bylo postupováno a z jakých norem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO