Technologická a ekonomická analýza výroby součástí pro automobilový průmysl

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá rozborem stávající technologie tváření závitů v automobilovém průmyslu. Charakterizuje metrické závity, jejich výrobu a kontrolu, tváření závitů, procesní kapaliny a další procesní parametry. V praktické části jsou popsány experimentální zkoušky na konvenčních a CNC vrtacích strojích a statisticky zhodnocen vliv různých procesních kapalin na povrch a kvalitu závitu. V rámci technicko-ekonomického zhodnocení byl porovnán vliv kapalin na technologii a výše jejich nákladů pořízení. Výsledky experimentů poukazují na příznivou úlohu mýdla a polymerů jako vhodných tribologických prostředků při tváření závitů.
The thesis deals with an analysis of an existing technology of thread forming under various technological parameters used in car industry. Furthermore, it characterizes metric threads, their production and quality control, forming taps, process fluids and other process parameters. In the experimental part the experimental tests with a conventional and CNC drilling machines were carried out. The influence of various process fluids on surface and thread quality have been assessed statistically. The technical-economic evaluation of the process fluids and their effect on the technology has been made. The work supports a beneficial role of soap and polymers as convenient tribological means at thread forming.
Description
Citation
SEDLÁKOVÁ, E. Technologická a ekonomická analýza výroby součástí pro automobilový průmysl [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (místopředseda) Ing. Petr Navrátil (člen) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen) doc. Ing. Vratislav Kozák, Ph.D. (člen) Ing. Monika Horáková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
Diplomantka seznámila komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděla otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jaké podmínky implementace řezné kapaliny z hlediska bezpečnosti práce? 2. Jaké jsou náklady na použití řezné kapaliny? 3. Ják výrobený závit byl kontrolován?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO