Stavebnicový systém stavby hlavních dílů CNC obráběcího stroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá navrhnutím nové koncepce konstrukce hlavních dílů obráběcích strojů. Zakládá se na podstatě stavebnicové soustavy a řešením je použití malých prvků které následně tvoří celek. Obsah práce je zaměřen na vytvoření postupu pro první prototyp stavebnice. Z konkrétního řešení je následně namodelován konkrétní stroj.
This work deals with the design of a new concept of construction of main parts of machine tools. It is based on the essence of the modular building system and the solution is to use of small elements that will make a whole group. The content of the thesis is focused on the creation of the procedure for the first prototype of the kit. Specific machine is then modeled from a solution.
Description
Citation
DVOŘÁK, J. Stavebnicový systém stavby hlavních dílů CNC obráběcího stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Juraj Uríček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) Ing. Roman Dvořák (člen) Ing. Ladislav Kárník, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
V rámci prezentace zaznělo: - zmínění historie vývoje rámů OS jako monolitů - ukázka stavebnice OS z Lega, vysvětlení smyslu tématu - ukázka koncepcí, vysvětlení skládání modulů - v momentě navržené technologie volba materiálu - ukázka návrhů strojů - závěrem shrnutí Odpovídáno na otázky oponenta: - 1. dotaz - věnována v práci 1 kapitola, ukázky 3D modelů a fyzického dřevěného modelu - odpovídání na nepřesnosti jednotlivých kostek Odpovídáno na doplňkové otázky komise: - Co jste se učili pro strukturální analýzu? Proč nebyly počítány kolíky na střih? - Výkresová dokumentace - špatná orientace u výkresu - výtky k výkresové dokumentaci - Jakou metodou je vyrobena ukázka kostky? - Dají se ty kostky vybrousit takto z betonu? - Jak se budou montovat? Jeřáb? - Když se sestaví těžký stroj, má smysl ho pak přestavět na jiný? - Jak se zkalibrují osy a vřeteno přes nepřesnosti? - Jakou metodou se dají změřit nepřesnosti pohybu osy OS? - Čím si vysvětlujete, že světoví výrobci s tím ještě nepřišli? - Typická ukázka inovačního pionýrství - pokud se to neuvede do světa, naleznou se ti, kdo povýší vědomosti na další úroveň, proto doporučení rychle pokračovat - Doporučení oslovit JIC
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO