Testování těsnosti pneumatických komponent

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto diplomová práca je zameraná na problematiku testovania pneumatických komponentov a merania úniku vzduchu. Na základe analýzy metód testovania tesnosti podľa platnej legislatívy je zhrnutý súčasný stav danej problematiky. Cieľom práce je návrh postupov na testovanie pneumatických komponentov podľa špecifikácie. V rámci overenia postupu je zostavený pneumatický obvod s regulačným systémom tlaku, na ktorom sú realizované testy funkčnosti poskytnutých komponentov a overenie ich tesnosti metódou poklesu tlaku. Výsledky testov sú následne vyhodnotené v súlade so špecifikáciou.
This diploma thesis is focused on the issue of pneumatic components testing and air leakage measurement. The current state of the given issue is summarized based on the analysis of leak testing methods in accordance with valid legislation. The aim of this thesis is to design methods for pneumatic components testing according to specification. As part of method verification, a pneumatic circuit with a pressure control system has been assembled, on which functionality tests of provided components and leak tests by the pressure-drop method have been performed. The results of these tests have been subsequently evaluated as consistent with the specification.
Description
Citation
STAŇO, M. Testování těsnosti pneumatických komponent [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Ing. Václava Lašová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jan Mareček, DrSc. (člen) Ing. Vladimír Bulej, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miroslav Maňas, CSc. (člen) Ing. Petr Talanda (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Student odprezentoval svoji DP členům komise. Student odpovídal na následující otázky členů komise: Sledujete těsnosti jenom vzduchu nebo i plyny? Šlo by testovat helium? K čemu jste ve své práci dospěl? Za jakých normálních podmínek probíhalo testování? Byly to podmínky fyzikální či technické? V čem se liší výsledkem polynom prvního, druhého a třetího stupňe? Porovnánali jste naměřené hodnoty s udávanými hodnotami od výrobce? Co byste doporučil, na základě vašich výsledků, do budoucna? Lze jednotlivé testy kombinovat? Jaká je celková těsnost obvodu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO