Adaptace městského prostředí na klimatické změny

Abstract
Bakalářská práce se zabývá tématem adaptace městského prostředí na klimatické změny. Konkrétně se zaměřuje na adaptační prvky a strategie, u nichž je coby faktor pozitivně ovlivňující prostředí ve městě v co největší míře použita zeleň. Práce je rozdělena na dvě části. V první části je provedena rešerše tuzemských i zahraničních zdrojů, zabývajících se problematikou klimatických změn a jejich vlivu na městské prostředí. Jsou uvedeny poznatky a možnosti částečné adaptace těchto prostředí na klimatické změny a také konkrétní příklady používaných opatření. Pozornost je věnována i psychologickému vlivu adaptačních opatření na obyvatele. V této souvislosti byl proveden sociologický průzkum. Druhá část se zabývá analýzou vlivu dvou adaptačních opatření realizovaných na území města Brna – stávající zelené střechy v Otevřené zahradě Nadace Partnerství na Obilním trhu a prototypu městské buňky City Cell Prototype – dočasné stavby umístěné na Malinovského náměstí v Brně. V této části jsou analyzována data, nasbíraná ve sledovaném období (srpen-říjen/září-říjen 2018) teplotními a vlhkostními čidly na obou opatřeních a na meteorologické stanici ÚVHK FAST VUT.
Submitted bachelor thesis deals with adaptations of the urban environment to climate change, with special focus on adaptation strategies using greenery as the element of positive influence on the urban environment. The thesis is divided into two sections. In the first section the problematic of climate change and its effects and consequences for the urban environment is introduced, using both domestic and foreign sources. Scientific findings and adaptation options are listed with some examples of applied adaptation measures. The psychological effect on the city population is also considered as also a sociological research was conducted. The second part deals with analysis of the impact of two adaptation measures, both realized in the city of Brno – the existing green roof in Otevřená zahrada at Obilní trh and the City Cell Prototype – the temporary installation realised on Malinovského náměstí. The temperature and humidity data collected in the reference period (August – October/September – October 2018) are analysed together with the data recorded by meteorological station of the Institute of Landscape Water Management at the Brno University of Technology – Faculty of Civil Engineering.
Description
Citation
KÜHROVÁ, K. Adaptace městského prostředí na klimatické změny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - předseda, Ing. Michal Kriška, Ph.D. - místopředseda, Kristýna Hrabová - tajemník, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - člen, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen, Mgr. Lucie Strnadová - člen,
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Studentka Kateřina Kührová seznámila komisi s obsahem své bakalářské práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad bakalářskou prací ~Adaptace městského prostředí na klimatické změny~ reagovala výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO