Koncepční návrh poloportálového jeřábu 8 t

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem poloportálového jeřábu. Nejprve se zabývá rozborem zadání, kde se určí hlavní parametry, jako je výška a šířka jeřábu. V další části se vybere lanový kladkostroj s ohledem na jeho technické parametry. Poté následuje návrh hlavního nosníku jeřábu. Z pevnostního výpočtu se určí jeho rozměry, které se ověří kontrolním výpočtem. Dalším cílem této práce je návrh spojení nosníku s příčníkem, které je realizováno lícovanými šrouby. Jejich velikost je rovněž vypočítána a následně kontrolována. Na závěr se počítá únosnost pojezdových kol a kontrola rozběhu motoru.
This bachelor’s thesis deals with a design of semi-portal crane. Firstly, it outlines the assignment, where the main parameters such as height and depth of the crane are determined. In the next part a proper rope hoist with appropriate engineering characteristics is selected. Then the design of the main girder follows. Its proportions are designated from the strength calculation, which are proved by check calculation. Another aim of this thesis is a project of the construction of the girder with a crossbeam, which is realized by fitted bolts. Their size is also calculated and controlled. Finally the carrying capacity of travelling wheel and control of the engine overloading is calculated.
Description
Citation
KUČO, S. Koncepční návrh poloportálového jeřábu 8 t [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba strojů a zařízení
Comittee
doc. Ing. Břetislav Mynář, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Malášek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jaroslav Kašpárek, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Jírů (člen) doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-21
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO