Nabíječka lithiových akumulátorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této práci je navržen a zrealizován prototyp nabíječky vysokokapacitních akumulátorů. Pro konstrukci nabíječky byl zvolen spínaný zdroj na bázi jednočinného blokujícího měniče se dvěma tranzistory. K řízení spínání tranzistorů byl vybrán integrovaný obvod IR2110 a jako ovládací část byl použit plošný spoj s mikrokontrolérem ATMega328 zvaný Arduino Uno. Při konstrukci bylo využito dalších částí z Arduino Uno Starter Kit jako jsou LCD display, relé a tlačítko. K napájení Arduino Uno a řídícího obvodu IR2110 je použit pomocný zdroj. Dále nás práce seznamuje s procesy při nabíjení lithiových akumulátorů, popisem druhů lithiových akumulátorů a také metodou nabíjení akumulátoru typu LiFePO4.
The main target of this thesis is to design and realize a prototype of a high capacity battery charger. The charger has been designed as a switching power supply based on a Flyback convertor with two transistors. As switching transistors the integrated circuit IR2110 has been selected. The convertor is controlled by a microcontroller board based on ATMega328 called Arduino Uno; some parts of the Arduino Uno Starter Kit are also used as LCD display, relay and button. In addition, an auxiliary source has been made; this one powers the integration circuit IR2110 and Arduino Uno board. Furthermore, this work introduces us to the processes of charging lithium batteries, types of lithium batteries and methods of charging the lithium iron phosphate (LiFePO4) battery.
Description
Citation
VRBA, M. Nabíječka lithiových akumulátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (člen) Ing. Miroslav Zatloukal (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen)
Date of acceptance
2012-08-23
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Proč jste použil 5 kondenzátorů zapojených paralelně? Proč jste počítal na 5 desetinných míst?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO