Nová synagoga Jihlava

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Architektonická studie se zabývá vytvořením nové synagogy v Jihlavě, v místě původní vypálené jihlavské synagogy z roku 1931 německými nacisty. Návrh pracuje s myšlenkou obnovy vypálených základů, parkánové zdi a začlenění přilehlého opevnění. Jedna z hlavních myšlenek návrhu je práce s kontrastem - uzavřenost x otevřenost. Principy projektu vychází z historie židovské kultury, její symbolice a jednoduchostí urbanistického i dispozičního řešení. Návrh se dále zabývá prostory pro židovskou obec, košer restauraci a mikve. Budova židovské obce poskytuje prostory pro administrativu, výuku, komunitní prostory a muzeum. Náplní projektu je zároveň vytvořit nové vazby k původnímu návrhu parku G.M a prostory pro veřejnost, kde by získala informace o judaismu, způsobu života židovské komunity a jejich historii.
The architectural study deals with the creation of a new synagogue in Jihlava, in the place of the original burned Jihlava synagogue from 1931 by German Nazis. The proposal works with the idea of restoring burned foundations, the walling wall and the incorporation of adjacent fortifications. One of the main ideas of the proposal is to work with contrast - closeness x openness. The principles of the project are based on the history of Jewish culture, its symbolism and the simplicity of urban and dispositional solutions. The proposal also deals with spaces for the Jewish community, kosher restaurant and mikveh. The Jewish Community Building provides administrative, teaching, community and museum space. At the same time, the project aims to create new links to the original design of the G.M Park and the public space where it would gain information on Judaism, the way of life of the Jewish community and their history.
Description
Citation
BEDNAŘÍK, A. Nová synagoga Jihlava [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing.arch. Pavel Rada - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D - člen, Ing.arch. Pavel Šimeček - člen, Ing. Ing. Barbora Nečasová, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student Bc. Adam Bednařík seznámil komisi s obsahem své diplomové práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad diplomovou prací ~Nová synagoga Jihlava~ reagoval velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO