Nová Jižní čtvrť a její propojení s řekou Svratkou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem řešení diplomové práce je část území Jižního centra města Brna. Lokalita se po dlouhé době začíná „probouzet k životu“, i díky tomu že po několika ti desetiletích bylo konečně rozhodnuto o osudu a poloze Hlavního nádraží. Předpokládá se tedy rozšíření města jižním směrem, a tím zakomponování přilehlých území k centru. Diplomová práce navazuje na ateliérový projekt z roku 2018, jehož předmětem řešení byl návrh urbanistického konceptu územního celku vymezeného ulicí Opuštěnou, Dolním nádražím, řekou Svratkou a plánovanou novou městskou třídou umístěné v pohledové ose katedrály sv. Petra a Pavla. Diplomová práce se tedy zabývá architektonickou studií části tohoto území, situovaného v blízkosti řeky Svratky, na hranici nově vznikajícího městského nábřeží. Jedná se o polyfunkční blok, s převládající využitím pro bydlení se 136 byty pro asi 450 obyvatel. Tento blok se dále dělí na 3 budovy, které mají společné dvě podzemní podlaží poskytující technologické zázemí, a prostory k parkování pro celý polyfunkční blok. Architektonická studie se dále blíže zaměřuje na jeden z těchto objektů polyfunkčního bloku a detailněji ho zpracovává. Řešený objekt bytového domu, ve studii označován pod písmenem „A“, poskytuje celkem 47 bytů. A v parteru objektu jsou umístěny pronajímatelné prostory pro různé využití. Snaha návrhu bylo vytvořit kvalitní bydlení na unikátním místě nábřeží a poskytnou obyvatelům výhled na řeku Svratku a na park na protějším břehu, i přestože se nachází téměř v centru města.
The subject of the thesis is a part of the South Center of Brno. After a long period of time, the locality is starting to "wake up to life", thanks to the fact that after a few decades it was finally decided on the fate and location of the Central Station. Thus, it is expected to expand the city in a southern direction. Then incorporate adjacent areas to the center. The thesis follows the project from 2018, the subject of which was the design of an urban concept of a territorial unit defined by Opuštěná Street, the Lower Railway Station, the Svratka River and the planned new urban class located on the visual axis of Cathedral (st. Petr and Pavel). Therefore, the thesis deals with the architectural study of a part of this area, situated near the river Svratka, on the border of the newly emerging city embankment. It is a multifunctional block, with predominant use for housing with 136 apartments for about 450 inhabitants. This block is further divided into 3 buildings, which have two underground floors providing technological background, and parking spaces for the entire multifunctional block. Further, the architectural study focuses on one of these polyfunctional block objects and processes it in more detail. The building of the residential building, called "A" in the study, provides a total of 47 apartments. And in the ground floor of the building there are rentable spaces for various uses. The effort of the proposal was to create quality living in a unique location on the waterfront and provide the inhabitants with a view of the Svratka River and the park on the opposite bank, even though it is almost in the city center.
Description
Citation
BOČEK, A. Nová Jižní čtvrť a její propojení s řekou Svratkou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing. arch. Petr Todorov - předseda, Ing. arch. Aleš Burian - místopředseda, MgA. Natalie Chalcarzová - tajemník, ing. arch. Ivan Wahla - člen, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - člen, Ing. Michal Novotný, Ph.D. - člen, Ing.arch. Marcela Uřídilová - člen,
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student Bc. Adam Boček seznámil komisi s obsahem své diplomové práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad diplomovou prací ~Nová Jižní čtvrť a její propojení s řekou Svratkou~ reagoval velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO