Sportovně - rekreační centrum Vsetín, Ohrada

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomový projekt Sportovně-rekreační centrum Vsetín, Ohrada se zabývá areálem nacházejícím se okolo bývalého spartakiádního stadionu. Prostor je vymezen Vsetínskou Bečvou ze severozápadní strany, rychlostní komunikací ze strany severovýchodní a areálem vodáren z jihu. Tvoří tak pomyslný trojúhelník na jižní periferii města Vsetín. Návrh si klade za cíl motivovat veřejnost ke sportovním aktivitám v krásném prostředí řeky Bečvy a nabídnout tak zdravější alternativu k času strávenému v uzavřených nákupních centrech nebo panelových domech. Okolí řešeného území je velmi nesourodé a nedá se tak navázat na již vytvořenou uliční síť. Rozhodl jsem se tedy vytvořit centralizovanou urbanistickou koncepci a k městu se pomyslně otočit zády pomocí valu, který oddělí klidové pěší zóny sportovního areálu od každodenního městského ruchu a otevře pohled na řeku, louky a nedaleké zalesněné kopce. Díky zmíněnému valu bude také využita zemina z tribun stávajícího stadionu. Jelikož se nacházíme za pocitovou zastavěnou hranicí města, kde je krajina významnější než městská struktura, jednotlivé budovy jsou rozmístěny mimo pohledové osy a stávají se tak pro návštěvníky pouze doplňujícími prvky k všudypřítomné zeleni. Kompozici budov tvoří centrální atypická hala a dva typové komerční objekty po stranách, mezi nimiž jsou rozmístěna jednotlivá sportoviště a víceúčelové travnaté plochy.
The diploma thesis The Sports & Relaxation Center Vsetín, Ohrada deals with an area surrounding former spartakiad stadium. This area is defined by the Vsetínská Bečva from the north-west, a limited-access road from the north-east and by waterworks from the south. That is how it creates notional triangle on the south outskirts of the town of Vsetín. The project aims to motivate people to spend more time doing sports activities in a beautiful environment located near the Bečva river and so offer them healthier possibility compared to time spend in shopping centers or block of flats. Since the environs of the area are extensively varied, we can’t follow current street network. So, I decided to create centralized urban concept and imaginary turn back to the town with a wall, which separates quiet pedestrian zones of the sports complex from everyday city rush and opens the view of the river, nearby wooded hills and meadows. Thanks to the aforementioned wall we will also have a use for the soil from the stands of the existing stadium. As we talk about area seemingly laying behind the built-up urban boundary, the landscape is more important than the urban structure, and the individual buildings are located outside the viewpoints, making them only supplementary elements to the ever-present greenery. The composition of the buildings consists of a central atypical hall and two type commercial buildings on the sides, where there are individual sports facilities and multipurpose grass areas between them.
Description
Citation
POHLUDKA, J. Sportovně - rekreační centrum Vsetín, Ohrada [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing.arch. Pavel Rada - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D - člen, Ing.arch. Pavel Šimeček - člen, Ing. Ing. Barbora Nečasová, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
Defence
Student Bc. Jan Pohludka seznámil komisi s obsahem své diplomové práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad diplomovou prací ~Sportovně - rekreační centrum Vsetín, Ohrada~ reagoval výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO