Duchovní brownfield Olomouc - Zlín

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem diplomové práce je návrh poutního místa v oblasti pramene Svatá Voda v blízkosti Malenovic u Zlína. Objekt je umístěn na nejbližším vyvýšeném místě nedaleko stávajícího pramene a dominuje tak svému okolí. Návrh vychází z kruhu symbolizující věčnost, harmonii – křesťanství obklopujícího Rajský dvůr. Tento prstenec je protnut čtyřmi střepy, které představují narušení harmonie – lidskost. Tyto dva typy hmot jsou vzájemně kontrastní, odlišeny jak tvarem, tak i materiálem. V největším pomyslném střepu je umístěn kostel, v ostatních menších střepech je to menší kaple, nebo individuální modlitebny. V prstenci, který je střepy rozdělen na dílčí segmenty jsou umístěny provozy jako zázemí kostela recepce s restaurací a technickým zázemím, kanceláře neziskovky, která areál spravuje, společně s kanceláří terapeuta, dále ubytovací část a také prostory učeben a dílen pro konání exercicií.
The topic of the thesis is the proposal of a pilgrimage site in the area of the source of the spring Svatá Voda near Malenovice - Zlín. The building is located on the nearest top site near the existing spring and it dominates its surroundings. The design is based on a circle symbolizing eternity, harmony - Christianity surrounding the Paradise yard. This ring is intersected by four shards that represent disruption of harmony - humanity. These two types of masses are contrasting, distinguished by both shape and material. There is a church in the largest shard, in the smaller shards there are other smaller chapel or individual prayer rooms. In the ring, which is broken into fragments, there are located rooms like a reception, area of the church with, restaurant and technical facilities, non-profit offices that manage the area, together with a therapist's office. There are rooms with accommodation, classrooms and workshops for retreats as well.
Description
Citation
SCHOLZOVÁ, S. Duchovní brownfield Olomouc - Zlín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
prof. Ing. arch. Petr Hrůša - předseda, Doc.Akad.Ing.arch. Ivan Gürtler, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Viktor Svojanovský - tajemník, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - člen, prof. Ing. arch. Alois Nový, CSc. - člen, Ing. Pavel Liška, Ph.D. - člen, Ing. Erika Kratochvílová - člen,
Date of acceptance
Defence
Studentka Bc. Simona Scholzová seznámila komisi s obsahem své diplomové práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad diplomovou prací ~Duchovní brownfield Olomouc - Zlín~ reagovala výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO