Duchovní brownfield Olomouc - Zlín

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Hlavním tématem diplomové práce je návrh křesťanského duchovního centra jako rozšíření stávajícího poutního místa, nedaleko Napajedelské brány na rozmezí Hané, Slovácka a Valašska, v kopcích Vizovické vrchoviny, Pramene Svatá voda. Návrh se opírá o analýzy a syntézy mapování duchovních brownfields zpracované v rámci před diplomní práce. Součástí zkoumání byla analýza poutních míst v okolí Zlína. Zabývá se mimo jiné otázkou, jak má vypadat současný sakrální prostor a jakým způsobem promlouvá k dnešnímu člověku. Práce řeší návrh poutního kostela se zázemím pro turisty a ubytováním pro duchovní a poutníky. Základem kompozice jsou tři hlavní objekty - kostel, vstupní objekt a útulna - doplněny o kampanilu a křtitelnici. Jedná se o soubor objektů s nejvýše dvěma nadzemními podlažími a jedním podzemním podlažím s lázní. Stavební program vyžaduje separaci skupin uživatelů vzhledem k účelu užívání stavby. Součástí stavby je zahrada, která je svým funkčním i ideologickým ztvárněním inspirována rajským dvorem.
The assignment of this diploma thesis is the proposal of the Christian sacral centre as an extension of a current site of pilgrimage. Site is situated near Napajedelská brána by Zlin. Proposal is based on previous analysis of the regions of Valašsko and Haná. One of the most serious problems is a lack of spiritual and liturgical sites in the area of Zlín. The analysis and synthesis preceding this diploma thesis are enclosed. The analysis of sites of pilgrimage in the area of Zlín was one of the studied subjects. The assignment of the diploma thesis was created using a combination of discovered data – design of the site of pilgrimage including a church and spiritual centre. This thesis deals with the design of a church as a site of pilgrimage, facilities, accomodation for clergymen and pilgrims. The composition is based on three main objects – church, entrance house and accomodation. The composition is complemented by campanile and „baptistery“. An object itself has two above-ground floors and basement with spa. Some of the spaces in the building have to be functionally separated due to different approach of visitors. Part of the building is a garden which is ideologically and functionally inspired by monastery claustrum.
Description
Citation
SMOLOVÁ, T. Duchovní brownfield Olomouc - Zlín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
prof. Ing. arch. Petr Hrůša - předseda, Doc.Akad.Ing.arch. Ivan Gürtler, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Viktor Svojanovský - tajemník, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - člen, prof. Ing. arch. Alois Nový, CSc. - člen, Ing. Pavel Liška, Ph.D. - člen, Ing. Erika Kratochvílová - člen,
Date of acceptance
Defence
Studentka Bc. Tereza Smolová seznámila komisi s obsahem své diplomové práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad diplomovou prací ~Duchovní brownfield Olomouc - Zlín~ reagovala výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO