Diagnostika problémů ze zachycené síťové komunikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V tejto práci sa zaoberám systémom pre meranie kvality zachytených dát na sieti. Dôraz je kladený najmä na straty paketov spôsobené nedostatočnou rýchlosťou záchytu. Kvalitu záchytu zisťujem prostredníctvom protokolu TCP, ktorý implementuje poradové a potvrdzovacie čísla. Na základe týchto čísel je možné detegovať, že niektoré dáta boli správne prenesené, ale v záchyte ich nevidíme. Existujúce nástroje napríklad capTCP, alebo Wireshark, nie sú vhodné pre túto analýzu, lebo nedokážu komplexne analyzovať kvalitu zachytenej komunikácie, filtrovať komunikačné toky podľa nameraných metrík a nezapadajú do systému diagnostiky problémov komunikácie vyvíjaného v rámci projektu DISTANCE.  Ďalej som sa zaoberal diagnostikou konfiguračných problémov protokolu DHCP.
This thesis deals with a system for measuring the quality of captured data on the network. The focus is mainly on packet loss caused by insufficient capture rate. The quality of captured network traffic is evaluated on TCP protocol, which implements sequence and acknowledgment numbers. Based on these numbers, we can detect data, that has been correctly transmitted, but we do not see them in the capture. Existing tools, such as capTCP or Wireshark, are not suitable for this analysis because they cannot comprehensively analyze the quality of captured communication, filter communication flows according the metrics and do not fit into system DISTANCE. This thesis is also focused on configuration problems of DHCP protocol.
Description
Citation
MARKO, P. Diagnostika problémů ze zachycené síťové komunikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (místopředseda) RNDr. Petr Fuchs, Ph.D. (člen) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Křena, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Ako by sa zachoval nástroj pre meranie kvalitu záchytu u sietí s viac cestným smerovaním? A ako by bolo možné týto situáciu riešiť? Aký je rozdiel medzi kvalitou záchytu a kvalitou zachytených dát? Aký faktor okrem oneskorenia siete môže ovplyvniť výsledok použitého algoritmu pre výpočet RTT? A ako sa to dá riešiť?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO