Koordinace IoT na bázi MicroPythonu pomocí Node-RED

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvoření prostředků pro použití nástroje Node-RED ke koordinaci fyzických uzlů v podobě čipů ESP32 ve světě Internetu věcí. To je zajištěno pomocí vlastního rozšíření tohoto nástroje umožňující nasazování různorodých aplikací na uzly simultánně vedle sebe, navrženého protokolu ve formě kanálů MQTT a vlastního firmwaru pro tyto uzly. Navržený a realizovaný firmware v jazyce MicroPython je schopen asynchronní obsluhy jednotlivých aplikací, pro které poskytuje rozhraní pro komunikaci s nástrojem Node-RED. Funkce tohoto systému je úspěšně ověřena na základě dvou praktických scénářů užití, které prokazují možnost přímého nasazení systému do praxe v oblasti automatizace - a to i díky přiloženému instalátoru firmwaru.
The target of this thesis is to create means for using the Node-RED tool to coordinate physical nodes in the form of ESP32 chips in the Internet of Things. This is fulfilled by created Node-RED extension, the proposed MQTT channel protocol and custom firmware for these nodes. All of this suport deploy of diverse applications to nodes simultaneously side by side. The designed and implemented MicroPython firmware is capable of asynchronous operation of individual applications which provides an interface to communicate with the Node-RED. The functionality of this system has been successfully validated on the basis of two practical usage scenarios that demonstrate the possibility of direct use deployment system into practice in automation - even with the included firmware installer.
Description
Citation
KOLÁŘ, J. Koordinace IoT na bázi MicroPythonu pomocí Node-RED [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Jak velký rozsah kódu je možné uložit do jednoho uzlu s ESP32?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO