Statická analýza v nástroji Facebook Infer zaměřená na detekci porušení atomičnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je navrhnout statický analyzátor, který bude sloužit pro detekci porušení atomicity. Navržený analyzátor Atomer je implementován jako modul pro Facebook Infer, což je volně šířený a snadno rozšířitelný nástroj, který umožňuje efektivní modulární a inkrementální analýzu. Analyzátor pracuje na úrovni sekvencí volání funkcí. Navržené řešení je založeno na předpokladu, že sekvence, které jsou zavolány atomicky jednou, by měly být pravděpodobně volány atomicky vždy. Implementovaný analyzátor byl úspěšně ověřen a vyhodnocen jak na malých programech, vytvořených pro testovací účely, tak na veřejně dostupných testovacích programech, které vznikly ze skutečných nízkoúrovňových programů.
The goal of this thesis is to propose a static analyser that detects atomicity violations. The proposed analyser Atomer is implemented as a module of Facebook Infer, which is an open-source and extendable static analysis framework that promotes efficient modular and incremental analysis. The analyser works on the level of sequences of function calls. The proposed solution is based on the assumption that sequences executed atomically once should probably be executed always atomically. The implemented analyser has been successfully verified and evaluated on both smaller programs created for testing purposes as well as publicly available benchmarks derived from real-life low-level programs.
Description
Citation
HARMIM, D. Statická analýza v nástroji Facebook Infer zaměřená na detekci porušení atomičnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc. (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Diskutujte obtížnost rozšíření analyzátoru Atomer o podporu formálních parametrů funkcí a návratových hodnot.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO