Využití cloudových služeb pro přístup k vestavěným IoT zařízením

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce si klade za cíl provést analýzu stávajících přístupů k realizaci cloudových služeb pro oblast IoT a navrhnout vlastní řešení demonstrující tohoto konceptu v prostředí vestavěných zařízení s omezenými zdroji. Pozornost je taktéž věnována aspektům zabezpečení TCP/IP komunikace mezi cloudovou službou a vestavěným zařízením za použití rozhraní Ethernet. Nedílnou součástí navrhovaného řešení je taktéž implementace potřebných částí firmware pro komunikaci s cloudovou platformou IoT pomocí podporovaných síťových protokolů. V neposlední řadě se tato práce zabývá i návrhem a praktickou realizací demonstrační aplikace, která využije výsledné komunikační infrastruktury.
Main purpose of this thesis is to prepare an analysis of the existing approaches to the realization of cloud-based services for IoT domain and propose a solution demonstrating the exploitation of this concept for embedded devices with constrained resources. Departing from this point, the attention is further given to the aspect of secure TCP/IP communication between cloud service and embedded device using Ethernet interface. An integral part of the proposed solution is also comprising the implementation of necessary firmware for interact with IoT platform via supported network protocols. Last but not least this work is dealing as well with the design and practical deployment of a demonstration application, which uses this communication infrastructure.
Description
Citation
SOLČÍK, V. Využití cloudových služeb pro přístup k vestavěným IoT zařízením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. František Zbořil, CSc. (místopředseda) RNDr. Petr Fuchs, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázku přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm uspokojivě (D) . Otázky u obhajoby: Co by obnášelo zprovoznění další alternativní služby (Amazon AWS, Google Cloud IoT, IBM) na vývojové desce FRDM-K64F. Co by obnášelo zprovoznění obousměrné komunikace skrze službu Azure?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO