Vliv kopírování kódu na kvalitu softwarového projektu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se věnuje problematice nalezení zkopírovaných úseků kódu. Pozornost je přitom zaměřena na programovací jazyk Python verze 3 a na úseky kódu pocházející ze služby Stack Overflow. Cílem práce je vyhodnocení vlivu kopírování kódu na kvalitu softwarového projektu.  Detekce úryvků kódu uvnitř softwarového projektu je provedena pomocí nástroje NiCad. Výchozí proces detekce byl upraven tak, aby se podařilo nalézt co největší počet shodných úryvků. Kvalita kódu je měřena podle míry obsahu duplicitního kódu a dále podle počtu nahlášených chyb daného projektu. Vliv kopírování na kvalitu je vyhodnocen na vzorku open-source projektů pocházejících ze služby GitHub. Vztah mezi přítomností úryvku ze služby Stack Overflow a kvalitou projektu byl prokázán formou statistického testu.
This work delves into the field of code clone detection, focusing on Python programming language. We are interested in finding Stack Overflow snippets in real projects. The main goal of this work is to evaluate the influence of copy-and-paste programming on the overall quality of a software project.  The NiCad clone detector is used to detect similar code fragments.  Additionally, modification of this tool is presented in order to improve the detection process. Code quality is assessed by the volume of duplicate code and by the number of reported issues.  The impact is evaluated on a sample of open-source projects hosted on GitHub. We perform a series of statistical hypothesis tests and conclude that there is a~correlation between source code quality and the presence of Stack Overflow snippet in the code base.
Description
Citation
CHOVANEC, Z. Vliv kopírování kódu na kvalitu softwarového projektu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (místopředseda) Ing. David Bařina, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Je možné výsledný software přizpůsobit pro detekci podobných částí zdrojových kódů v jiných, než nyní podporovaných jazycích?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO