Generování projevu kožního onemocnění do syntetických otisků prstů z generátoru Anguli

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je navrhnout a implementovat nástroj pro generování projevů kožních onemocnění do syntetických otisků prstu z generátoru Anguli. Navržené algoritmy jsou schopné vytvářet snímky s projevy bradavic a hyperkeratotického ekzému. Pro zpracování obrazu byla využita knihovna OpenCV. Výsledné snímky jsou otestovány pomocí programu VeriFinger a mohou dále sloužit pro testování systémů pro rozpoznávání otisků prstu. Výsledky testování prokázaly, že obě vybraná onemocnění mají negativní vliv na rozpoznání otisku prstu. Přidáním projevů bradavic do snímku otisku prstu bylo dosaženo snížení jeho kvality až o 34 % a přidáním projevů hyperkeratotického ekzému dokonce až o 77 %.
The aim of this bachelor thesis is to design and implement a tool for generation of skin disease effects into synthetic fingerprints from Anguli generator. The proposed algorithms are capable of creating images with effects of warts and hyperkeratotic eczema. The OpenCV library was used for image processing. The resulting images are tested by VeriFinger and can be used for testing fingerprint recognition systems. Test results proved that both of the diseases have negative impact on fingerprint recognition. By adding effects of warts to a~fingeprint image, the image quality has decreased by up to 34 % and by adding effects of hypekeratotic eczema, the quality has decreased by up to 77 %.
Description
Citation
HYTYCHOVÁ, T. Generování projevu kožního onemocnění do syntetických otisků prstů z generátoru Anguli [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. David Bařina, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Jak moc náročné by bylo přenést Vaše řešení z generátoru Anguli do generátoru SFinGe? Lze kombinovat onemocnění, tj. ekzém a bradavice, v jednom obrázku? Dává taková kombinace smysl z lékařského pohledu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO