Řídicí jednotka montáže astronomického dalekohledu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce rozebírá základní mechanismy a jejich implementaci při realizaci firmware řídicí jednotky montáže astronomického dalekohledu. Cílem je vytvořit samostatnou jednotku podporující potřebné funkce pro využití ve vědecké astronomii a astrofotografii. Jednotka je postavena na kombinaci mikrokontroléru realizujícího náročné výpočetní úkony, a FPGA mající na starost časově kritické funkce. Jednotka využívá vlastního algoritmu pro určování aktuálních souřadnic na nebeské sféře. Součástí práce je definice vlastního protokolu pro komunikaci s připojeným PC. Výsledkem práce je vestavěný systém zprostředkovávající základní funkce potřebné pro použití v astronomii s prostorem pro rozšíření o dodatečnou funkcionalitu. Přínosem práce je zapojení FPGA do problematiky jinak běžně řešené mikrokontroléry.
This thesis examines the basic mechanisms and their implementation in creation of a firmware for control units of telescope mounts. The goal of this thesis is to create an autonomous unit supporting all the necessary functions required for scientific astronomy and astrophotography. The unit is based on the combination of a microcontroller, performing complex computational tasks, and FPGA performing time-critical operations. The unit utilizes its own algorithm for determining the current astronomical coordinates on the celestial sphere. A part of the thesis is a definition of own protocol for communication with a connected PC. The outcome of the thesis is an embedded system offering the basic required functionality for astronomical imaging with the space for implementing additional features. The benefit of the thesis is utilization of an FPGA in a topic usually solved by microcontrollers.
Description
Citation
CAGAŠ, M. Řídicí jednotka montáže astronomického dalekohledu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. František Zbořil, CSc. (místopředseda) RNDr. Petr Fuchs, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázku přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm velmi dobře (B) . Otázky u obhajoby: Jak se dá na úrovni řídicí jednotky vypořádat s nebezpečím poškození mechaniky montáže zmíněné uprostřed sekce 3.2.4 na str. 14? Objasněte vztah API v sekci 3.4.1 a komunikačního protokolu ovladače v sekci 3.4.2 a uveďte, co konkrétně bylo předmětem implementace v rámci BP. Jakým způsobem by byla provedena inicializace systému (nastavení na referenční souřadnice - např. na hvězdu Polárku) bezprostředně po ustavení dalekohledu na vhodné pozorovací stanoviště (s nutností vyvážení, vyrovnání apod.)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO