Extrakce statických rysů z binárních aplikací za účelem analýzy malwaru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Podoby škodlivého software sa deň čo deň menia a vyvíjajú. Vzniká tak nutnosť jednostaj tvoriť, aktualizovať a zlepšovať metódy na analýzu škodlivého software. Jedným z možných prístupov ako bojovať proti škodlivému software je klasifikovať ho na základe určitých statických charakteristík. Táto práca sa zaoberá návrhom a extrakciou týchto čŕt z binárnych spustiteľných súborov. Cieľom tejto práce je obohatiť nástroj na extrakciu statických rysov o extrakciu nových rysov a overenie ich účinnosti pri klasifikácii škodlivého software. Nástroj je vyvíjaný v spolupráci so spoločnosťou Avast, kde sa používa v systéme zhlukovej analýze.
Forms of malware are changing and evolving on daily basis, therefore it is necessary to continuously create, update, and improve methods for malware analysis. One of possible approaches to fighting malware is to classify it based on certain static characteristics. This thesis deals with design and extraction of these features from binary executables. Goal of this work is to enrich a static feature extraction tool by extracting new features and verifying their effectiveness in malware classification. The tool is developed in cooperation with Avast Software, where it is used in a clustering system.
Description
Citation
PRUŽINEC, J. Extrakce statických rysů z binárních aplikací za účelem analýzy malwaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (místopředseda) Ing. David Bařina, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Otázky nemám.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO